Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Годишната инфлация се е ускорила до 3,6 на сто в ЕС и 3,4 на сто в еврозоната през септември, съобщи Евростат на сайта си.

През същия месец на миналата година показателят бе 0,3 на сто в ЕС и минус 0,3 на сто във валутния съюз, а през август 2021 г. - съответно 3,2 на сто и 3 на сто.

Най-ниска годишна инфлация миналия месец е отчетена в Малта (0,7 на сто), Португалия (1,3 на сто) и Гърция (1,9 на сто). Най-висок е бил инфлационният темп в Естония, Литва (по 6,4 на сто) и Полша (5,6 на сто).

За България се отчита темп от 4 на сто спрямо 2,5 на сто през август и 0,6 на сто през септември 2020 година.

Спрямо август инфлацията се е понижила в една страна от ЕС, останала е стабилна също в една и се е повишила в 25 членки на общността.

През септември най-голям принос за повишението на цените в еврозоната е имала енергията (+1,63 процентни пункта), следвана от услугите (+0,72 процентни пункта), неенергийните промишлени стоки (+0,57 процентни пункта) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,44 процентни пункта).

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.