"Фамозният" Венцислав Дамянов от Световрачене (Венци Боксьора), отново няма да бъде задържан в ареста. Това потвърждава в свое определение Софийски градски съд, тъй като мъжът е... под домашен арест в момента, в който му се иска задържане.

Боксьора, който има всички характеристики на местен дерибей, бе ефектно арестуван от прокуратурата след кадри на Нова тв как тормози свои съселяни, включително видеа как ги бие и се саморазправя.

После обаче Районният съд уважи искането на обвинението за арест, но Градският съд го пусна - най-вече заради лекото обвинение в хулиганство, с втората по тежест мярка за неотклонение - домашен арест. Той трябваше да го изтърпява с електронна гривна.

Още същия ден - 7 октомври, МВР го задържа втори път, като и до днес няма информация по делата той да се е отклонил от домашния си арест. На два отделни брифинга ръководството на СДВР и на прокуратурата обявиха, че има нови видеа на флашка, и затова срещу него е образувано ново дело - пак за хулиганство.

Районният съд изобщо пък отказа да се произнесе - как се задържа човек, който е... задържан с домашен арест.

Сега СГС постановява, че...

"... независимо от високата степен на обществена опасност на обвиняемия, спрямо него по друго производство се изпълнява мярка "домашен арест".

Тази мярка е надлежно обезпечена от органите на МВР, доколкото няма данни обвиняемият да я е нарушавал.

Престоят му в рамките на жилището му изключва възможността той да се укрие или да извърши престъпление."

Така съдът излиза от странната ситуация с "двойното" задържана не Боксьора, при положение, че е под домашния арест и не го нарушава.

Ето и краткото съобщение от Софийския градски съд:

Софийският градски съд потвърди определението, с което СРС остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо Венцислав Дамянов.

Съдът прие, че преценката за опасността от укриване или извършване на друго престъпление, се прави спрямо конкретните обстоятелства и в настоящия случай, независимо от високата степен на обществена опасност на обвиняемия, спрямо него по друго производство се изпълнява мярка „домашен арест“.

Тази мярка е надлежно обезпечена от органите на МВР, доколкото няма данни обвиняемият да я е нарушавал.

Престоят му в рамките на жилището му изключва възможността той да се укрие или да извърши престъпление. Преценката на мярката за неотклонение не може да се основана на бъдещи несигурни събития, каквото би било евентуална отмяна или изменение на мярката по друго досъдебно производство, мотивира се съдът.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.