На отделни нарочни брифинги, независимо един от друг, МВР и прокуратурата се похвалиха как отново са неутрализирали т. нар. Венци Боксьора от Световрачене.

Мъжът с типичен профил на селски бабаит стана обект на цялата строгост на закона, след като Нова тв излъчи материал как тероризира наред в селото край Околовръстното на София. 

След като бе задържан покрай тв предаването обаче, бе пуснат от съда под домашен арест. Формално, обвиненията са относително леки - за хулиганство и закана за убийство.

Така вчера вечерта СДВР обяви, че провежда специализирана операция в "малките населени места" около София.

Стана ясно, че са задържани от СДВР четирима души – двама 36-годишни, 38-годишен и 51-годишен. Трима от тях били с богато криминално досие.

"Единият 36-годишен е привличан в качеството на обвиняем по 15 досъдебни производства за телесни повреди, закана с убийство, придобиване/държане на боеприпаси, грабеж, изнудване, хулиганство, образуване/ръководене на организирана престъпна група, подкуп на длъжностно лице, престъпления с наркотици, управление на МПС с отнета шофьорска книжка. Има 8 осъдителни присъди", описаха от МВР забележителната престъпна "кариера" на Венцислав Дамянов.

МВР установява, че мъжът е бил без електронна гривна, разпоредено е районният инспектор да извършва проверки на мъжа на всеки час, същевременно е подготвено и искане за поставянето на съответната гривна.

Освен това полицаите открили оръжие и наркотици у споменатите 4-ма. Това бе съобщено за медиите в 11:45 ч пред сградата на столичната полиция.

По-късно - към 13 отделен брифинг пък даде Невена Зартова - шеф на Софийска районна прокуратура (Световрачене, е към София -град, не е към областта, б.р.).

Там стана ясно, че по делото е представен "нов магнитен носител, който съдържа данни за извършено ново престъпление", каза Зартова.

Затова днес тя обяви, че от старото дело са отделени материали и му е повдигнато ново обвинение за хулиганство. Касае се за "насилие и агресия спрямо няколко присъстващи лица" от миналото лято. Така пословичният Боксьор вече е задържан отново за 72 часа с прокурорско разпореждане.

Стана ясно обаче че битите, които се виждат на клипа, предстои да бъдат установени и разпитани. Дали ще съдействат - е отделен въпрос.

"Това няма общо с материалите на полицията от вчера - материалите по тази акция не са докладвани още на СРП", каза Зартова.

Предстои вероятно МВР да представи разкритията си за наркотиците.

Ето и детайлното съобщение на СРП:

Софийска районна прокуратура повдигна ново обвинение за хулиганство срещу В.Д. от село Световрачане

Софийска районна прокуратура образува ново досъдебно производство и отново привлече към наказателна отговорност В.Д. за хулиганство, извършено в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 325, ал. 5, вр ал.1 от НК.

На 28.07.2021 г. в село Световрачане, В.Д. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – докато разговарял с неустановен до момента мъж, без видима причина, обвиняемият го ударил с ръка в главата. Мъжът паднал, а В.Д. продължил да го удря с ръце по главата и тялото. Деянието е извършено в присъствието на 9 лица.

В.Д. е многократно осъждан. Престъплението, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Предвид криминалното минало на обвиняемия и реалната опасност да извърши ново престъпление, дежурен прокурор е постановил задържането на В.Д.  за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Това е второто образувано досъдебно производство срещу В.Д за последните две седмици. На 25.09.2021 г. той бе обвинен за закана за убийство и грубо нарушаване на обществения ред. На 01.10.2021 г. към първоначалното обвинение бе добавено още едно за хулигански действия, извършени с дързост и цинизъм.

Софийска градска прокуратура е взела на специален надзор всички досъдебни производства срещу В.Д.

Подробности по темата бяха дадени на брифинг днес, 07.10.2021 г., в сградата на съдебната палата в София, от административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и зам.-административния ръководител на Софийска градска прокуратура Иво Илиев.