Доналд Тръмп обяви вчера, че лансира собствена социална мрежа, наречена "Трут Соушъл" (Truth Social), след като през януари беше блокиран от "Туитър", "Фейсбук" и "Ютуб", които го обвиняват, че е подтиквал чрез тях привържениците си към насилие преди щурма на Капитолия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Създадох TRUTH Social и TMTG, за да се изправя срещу тиранията на технологичните гиганти (Big Tech). Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, докато вашият любим американски президент е заглушен. Радвам се да изпратя първата си ИСТИНА (TRUTH) пре социалната мрежа TRUTH Social много скоро. Компанията TMTG е създадена с мисия да даде глас на всички. Радвам се, че скоро ще започна да споделям мислите си през TRUTH Social и да се боря срещу Big Tech. Всеки ме пита, защо никой не се изправя срещу Big Tech? Е, скоро ще го направим!", обяви Тръмп.

Големите компании от Силициевата долина "използваха властта си едностранно, за да запушат устата на дисидентските гласове в Америка", добави Тръмп.

Преди да бъде блокиран от големите социални мрежи, републиканецът милиардер имаше около 89 милиона абонати в Туитър (където анонсираше мащабни президентски решения и шумни уволнения), 35 милиона във Фейсбук и 24 милиона в Инстаграм.

Достъпът му до "Фейсбук", "Туитър" и "Ютуб" беше забранен през януари тази година, след като негови привърженици атакуваха Капитолия. 

Платформата "Трут Соушъл" ще бъде достъпна в бета версия за поканени от ноември 2021 г., се казва още в комюникето. Новата медийна група на Тръмп TMTG ще включва по-специално услуга за стрийминг на видео съдържание - забавни програми и подкастове.

Компанията ще стане публична чрез сливане ѝ с Digital World Acquisition Corp., която вече е листвана на борсата Nasdaq, като текуща пазарна стойност се оценява на 875 милиона долара, а потенциална печалба е от 825 милиона долара в допълнителни акции.