Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обвини европейските институции в опит да предизвикат смяна на властта в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА,

Брюксел иска "сервилно и послушно" полско правителство, заяви днес Качински пред в. "Газета полска".

Крайната цел на Европейския съюз, каза той, е една напълно недемократична свръхдържава с "йерархизация на хората, основана да даването на суверенен статус на някои - Германия и германците, например, но не на Полша и на поляците", казва Качински.

По време на дебати в Европейския парламент вчера полският премиер Матеуш Моравецки защити постановено от полския Конституционен съд решение, което постави под въпрос предимството на правото на ЕС пред полското.

Европейската комисия разглежда решението на съда като много проблематично, защото то може да даде на полското правителство оправдание да пренебрегне решенията, постановени от Съда на Европейския съюз, които не харесва.

На дебатите председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши Полша с нови наказателни процедури, които може да доведат до орязване на отпусканите европейски фондове или до отнемане на правото на глас на Полша при вземане на решения от ЕС.

В отговор Моравецки обвини Европейската комисия в изнудване.