Министрите на отбраната от страните членки на НАТО ще одобрят днес нов отбранителен план срещу евентуална атака на Русия по няколко фронта, предаде Ройтерс.

Днес започва двудневната им среща в Брюксел.

Стратегията, която е тайна, отива по-далеч от съществуващите регионални планове за отбрана. Тя цели подготовка за отразяването на всякаква едновременна атака в балтийския и черономорския региони, включително с ядрени оръжия, проникване в компютърни мрежи или от Космоса.

Според официални представители и дипломати няма непосредствена заплаха от подобни нападения. Русия твърди, че не възнамерява да започва война и обвинява НАТО, че дестабилизира Европа с тези приготовления.

Политици от САЩ и дипломати от Северноатлантическия пакт обаче изтъкват, че Концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона и нейният стратегически план за прилагане са необходими поради факта, че Русия разработва усъвършенствани оръжейни системи и разполага войски и военно оборудване в близост до границите на алианса. И това е необходимо въпреки новото съсредоточаване на НАТО върху въоръжаващия се Китай, отбелязват експерти и официални представители.

В началото на седмицата Русия обяви, че прекратява дейността на представителството си в НАТО, както и на това на пакта в Москва.