Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новите мерки - зелен сертификат навсякъде. Заповедта ще бъде публикувана до края на днешния ден. Влиза в сила от полунощ на 21 октомври, четвъртък.

Това съобщи във вторник министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на фона на задълбочаваща се коронакриза. Средната заболеваемост в страната вече е над 500 на 100 хил. и България влезе в тъмночервената зова. Ръстът на случаите продължава, а сигналите за липса на места в болниците зачестяват. 

 
"Всички знаете каква е актуалната обстановка. Това ни принуждава да предприемем допълнителни мерки", каза още Кацаров.
 
Той обясни, че преобладаващото мнение е било да се заложи на зеления сертификат - за ваксиниране, за преболедуване или отрицателен антигенен/ PCR тест.
 

Всички дейности да се извършват само при наличието на зелен сертификат, обясни министърът.

 

"Изискването се въвежда за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Спират се свижданията в болничните заведения и социалните домове.

Персоналът на болниците и социалните домове със сертификат.

Кои са освободени

Посещенията в администрацията не влизат в тези ограничения, т. е. за тях не се изисква зелен сертификат. Препоръката на МЗ е максимален брой услуги да се предлагат онлайн. Свободен остава и общественият транспорт.

Изключени са и магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, които оставаха отворени и при всички най-сериозни ограничения.

Децата под 12 години също са освободени от тази мярка. (По-късно  в публикуваната от здравното министерство заповед стана ясно, че от лицата до 18 години няма да се иска зелен сертификат. )

Сертификат на този етап обаче няма да се изисква за персонала на училищата, обясни министърът. Обяснението му беше аргументирано, защото "така сме преценили".

Кога спира обучението в училищата?

Във всички общини със заразени над 750 на 100 хил. души спира присъственото обучение, каза министърът.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение.

При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Университети могат да продължат присъствено само със зелен сертификат.

Езиковите и т. н. центрове обучението ще продължат да работят свободно - без документи за децата под 12 години. Те обаче ще трябва да са до 5 в група.

Спортни прояви - кога може да има публика

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

Контролът

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят зелен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестовете. 

"В сила, докато дадат резултат"

Валидността на сертификата за преболедували, която в момента е 6 месеца, се обмисля да се удължи на една година. Документът, който сега се признава е положителен PCR тест с най-ранна дано 14 дни преди представянето му и срок до 6 месеца.
 
"Мерките ще останат в сила, докато дадат резултат", каза Кацаров. Той добави, че най-краткият срок за преценка на ефекта от мерките ще е две седмици.

"Ще има недоволни хора, но търсим най-щадящият начин", продължи министърът. "Какъвто и подход да изберем, особено в ситуация на кампания, няма да чуем позитивни отзиви, само негативни. Попитайте критикуващите какво предлагат. Нищо. Гола политика".

Министърът каза, че "ако ситуацията не може да бъде овладяна с тези мерки, ще минем към пълни ограничения". Той обаче отказа да отговори при какви стойности на заболеваемостта ще се прибегне към такова пълно затваряне. 

Какво предложи Кунчев

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи в края на миналата седмица две възможности - или нови сериозни ограничения, или работа със зелен сертификат. В неговия доклад до министъра бяха формулирани алтернативи:

1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.

Сегашното решение означава, че отпадат ограниченията за работа на заведения, различни институции и др.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.