Изискванията за ваксиниране, преболедувани или тест няма да важат за лицата до 18 г. 

Това става ясно от заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, публикувана във вторник вечер.

Преди това на брифинга самият Кацаров обясни, че те ще са в сила над 12 години. 

Учениците от пети клас нагоре трябва да са задължително с маски в училище. Това се отнася и за техните преподаватели.

Заповедта предвижда пълно затваряне с изключение на местата, в които е осигурен зелен сертификат на персонал или посетители. 

Изключенията са за учители и непедагогически персонал в училищата, както и за учениците. Без подобни ограничения ще се влиза и в държавните институции, администрация и т. н.

При констатиране на тежки нарушения на въведените с тази заповед противоепидемични мерки контролните органи изпращат незабавно сигнал до прокуратурата за извършване на проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс, се казва още в заповедта. (чл. 355 ал.1 гласи:  Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.
ал. 2 - Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.)

Какви са новите мерки може да видите ТУК.

Те влизат в сила от полунощ на 21 октомври.