Увеличават COVID-19 леглата за леки и интензивни случаи на територията на столицата.

Това съобщи на брифинг във вторник директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след среща с ръководствата на лечебните заведения на територията на София.

Той добави, че плановият прием няма да бъде преустановен, а решението остава да бъде взето индивидуално от всеки директор на лечебно заведение.

"Тенденцията е леглата за COVID-19 в болниците да достигнат 30% от общия брой на леглата в лечебните заведения. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал, за да се покрият нуждите на болните. Надявам се това да е последната заповед, с която увеличаваме леглата в София, макар че цифрите са леко стряскащи", добави Пенчев.

По повод появилите се сигнали за случаи на пациенти, които обикалят от болница в болница и няма къде да бъдат приети, той обясни, че на територията на столицата има електронна система за информацията за свободните легла, която се обновява на всеки три часа. Сега било решено при приемането на пациент или при освобождаването на легло това да бъде автоматично нанасяно в нея.

51 на сто от медицинския персонал в София е ваксиниран, много са и преболедувалите, каза още Пенчев на въпрос дали е обсъждано въвеждането на зелен сертификат за работещите в болниците.