Почина 70-годишната жена, заразена с COVID-19, на която 6 лечебни заведения в София отказаха прием. Тъжната вест съобщи внучката на жената.

Преди ден екип на Нова тв със скрита камера тръгна след линейката, която транспортираше жената. Първо медиците я откараха в „Пирогов”, след това маршрутът на линейката мина през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Пациентката не бе приета никъде. Следващата спирка беше "Света Анна". Там пациентката бе свалена и хоспитализирана. Това отне близо 3 часа на спешните медици, напомнят от медията.

Малко след като жената е настанена в лечебното заведение, тя губи живота си. В смъртния ѝ акт пише, че е починала от COVID-19. Жената е имала диабет, а преди година е получила и тромб. 

Здравните власти: Ситуацията с леглата в София се следи неприкъснато

По повод изнесените в публичното пространство данни за проблеми с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични болници заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе работна среща с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, съобщиха в понеделник следобед от МЗ.  Двамата споделили "безпокойството си от повишения брой на заболелите в столицата и от натиска върху лечебните заведения за болнична помощ". 

Според д-р Пенчев и д-р Гелев към момента в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция. Създадена е добра координация, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична. 

Утре директорът на СРЗИ събира ръководителите на столичните болници за подобряване на взаимодействието в системата, се казва още в съобщението на МЗ.