Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото за предателство срещу бившия депутат и шеф на движение "Русофили" Николай Малинов.

Сигналът е срещу съдия Андон Миталов, който отговорил утвърдително на искане на защитата на Малинов той да бъде пуснат за период от 1 до 5 ноември в Русия.

Въпросното искане, отправено до съда, е датирано от 21 октомври и касае организирани мероприятия от Фонд "Руский мир" и Международен славянски съюз, на които Малинов бил поканен и трябвало да получи и правителствена награда. Двамата му адвокати искали съдът да отмени мярката за процесуална принуда - забрана за напускане на страната.

На 23 октомври искането на защитниците било изпратено и до Спецпрокуратурата, която обвинява Малинов, става ясно от публикуваното писмо на Сотир Цацаров. Наблюдаващата прокурорка Мария Макрелова окомплектовала делото и пратила всичко в съда на 28 октомври - същата дата, на която съдия Миталов постановил определение, че разрешава на Николай Малинов да напусне пределите на Република България за посочения период от 5 дни.

Според Цацаров обаче е нарушена разпоредбата на чл. 68 от НПК, който урегулира въпросните мерки за процесуална принуда и в частност - че прокурор може да постанови или отмени забраната и това евентуално после се атакува пред съда.

"В рамките на това произвоство той (съдията) може да отмени забраната (наложена от прокурора, б.р.) или да остави искането без уважение. Вместо това съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, без да се произнася по направеното пред него искане... без да е надлежно сезиран,  т.е. - произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ", пише Цацаров до главния инспектор Теодора Точкова и шефката на спецсъда Мариета Райкова.

Казано просто - съдът не се е съобразил с прокурорката, която може да отмени или да откаже да отмени забраната, но въобще не се е  произнасяла по въпроса. И "директно" е пуснал обвиняемия в Русия.

От това главният прокурор Цацаров си вади извода, че съдията се е произнесъл при действаща по принцип забрана и го дава на Инспектората.