Санкт Петербург обяви планове кафенетата, музеите и други обществени заведения да бъдат отворени само за ваксинирани, преболедували ковид и хора с отрицателен тест, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Непопулярните мерки, ограничаващи свободите в Русия, бяха обявени вчера, когато бе отчетен рекорд от 34 325 коронавирусни инфекции.

Вторият по големина руски град, с население от около 5 милиона души, съобщи, че от 1 декември в ресторантите ще се влиза само с QR код. От 15 ноември ще се иска QR код за басейни, фитнеси, театри и кина.

По-рано през годината Москва първа обяви планове за въвеждане на такава система. В средата на юли обаче мярката бе преустановена заради ответната реакция от страна на бизнеси, които казаха, че тя ще доведе до затварянето на хиляди фирми в сектора на услугите.

Досега само около 48 милиона от общо 144 милиона руснаци са ваксинирани.

Русия съобщи днес, че за пореден ден е регистрирала рекорден брой смъртни случаи, свързани с ковид, на фона на скок в броя на заразените, предаде Ройтерс.

Руският щаб за борба с коронавируса съобщи за 1015 починали от ковид - най-голям брой на дневна база от началото на пандемията, както и за рекорден брой от 33 740 новозаразени през последните 24 часа.