Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад се оттегли от поста си, съобщи Държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от БТА.

Неговият заместник Том Уест ще ръководи занапред дипломатическите усилия, ще съветва ръководството на службата по въпросите на Южна и Централна Азия към Държавния департамент и ще защитава американските интереси в Афганистан чрез координирани действия с американското представителство в Доха.

Съобщението на Блинкън бе направено по-малко от два месеца след хаотичното изтегляне на САЩ и други западни сили от Афганистан след продължилата близо 20 години окупация.

Халилзад, бивш посланик на САЩ в Ирак и ООН, бе назначен на поста през 2018 г. по времето на Доналд Тръмп. Неговата главна мисия бе да сложи край на войната в Афганистан.

Афганистанци го обвиниха, че е предал страната им на талибаните

След като Халилзад подаде оставка, афганистанци изразиха недоволство от ролята на висшия американски дипломат в страната им, обвинявайки го за падането на Афганистан в ръцете на талибаните през август, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В коментар на новината за оттеглянето на дипломата бившият шеф на афганистанското разузнаване Рахматула Набил го нарече "измамник", повлякъл Афганистан в необратима катастрофа.

Халилзад, който играеше ключова роля в афганистанската политика в продължение на десетилетия, е критикуван най-вече, че е направил прекалено много отстъпки при подписаното от него при правителството "Тръмп" споразумение с талибаните в Доха миналата година.

Съгласно договореностите САЩ се ангажираха с изтеглянето на международните сили от Афганистан в замяна на гаранции за сигурността от талибаните, както и ангажимент от тяхна страна да преговарят за мир с правителството в Кабул.

Според експерти споразумението от Доха е проправило пътя за връщането на власт на талибаните. Джихадистите не влязоха в сериозни преговори с правителството, но за сметка на това предприеха военна офанзива за превземането на Афганистан, която предизвика и хаотично изтегляне на САЩ.

Афганистанският политически експерт Ахмед Саиди заяви във Фейсбук, че Халилзад оставя като наследство нещастието на афганистанците, прекратяването на провалила се мисия и лоша репутация за САЩ на международно равнище.

Бивш афганистански заместник-министър на отбраната добави, че американският дипломат от афганистански произход е дошъл, за да донесе мир, борба с тероризма и организирано изтегляне на силите на САЩ, но не е постигнал нищо от това.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън благодари на Халилзад за работата му.