Противопоставянето на заплахата за сигурността от Китай ще бъде жизненоважно за бъдещето на НАТО, казва генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за в. „Файненшъл таймс“, публикувано днес.

„НАТО е съюз на Северна Америка и Европа. Но този регион е изправен пред глобални предизвикателства: тероризъм, кибер заплахи, но също и възхода на Китай. Така че, когато става дума за засилване на нашата колективна отбрана,  иде реч и за това как да се отнесем към възхода на Китай“, заявява Столтенберг. 

Той подчертава, че Русия и Китай трябва да бъдат разглеждани като обща заплаха.

„Преди всичко, Китай и Русия работят в тясно сътрудничество“, казва Столтенберг. „Второ, когато инвестираме повече в технологии ... става дума и за двете (страни)“.

Очаква се идното лято НАТО да приеме стратегическа концепция, т.е. доктрина, за следващото десетилетие. Сегашната, приета през 2010 г., не споменава Китай. Очаква се в обновения документ алиансът да съкрати ангажиментите си извън границите на своите държави членки и да се съсредоточи върху укрепването на тяхната сигурност, казва още Столтенберг.

Промяната следва пренасочването на центъра на американската външна политика към Азиатско-Тихоокоеанския регион с главен фокус Китай.

“Китай ни приближава . . . Виждаме ги в Арктика. Виждаме ги в киберпространството. Виждаме ги да инвестират много в критична инфраструктура в нашите страни. И, разбира се, те имат все повече и повече оръжия с голям обсег, които могат да достигнат страните съюзнички в НАТО. Te строят много, много силози за междуконтинентални ракети“, казва още Столтенберг.

 
„Файненшъл таймс“ отбелязва, че през август Китай е изпитал хиперзвукова ракета, способна да носи ядрено оръжие. Така Пекин е демонстрирал увеличени способности в оръжията с далечен обсег, който е изненадал американското разузнаване и е подчертал бързия напредък на Китай в развитието на оръжия от следващо поколение. 

Пекин отрича да е изпитвал хиперзвуково оръжие, бил космически кораб

Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хипепрзвукова ракета, както бе съобщено от в."Файненшъл таймс", заяви днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Цитирайки пет добре осведомени източници в."Файненшъл таймс" съобщи в събота, че Китай е тествал способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, която е прелетяла през Космоса, но не е уцелила мишената, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. 

"Това не беше ракета, а космически кораб", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна пресконференция в Пекин, след като бе попитан за информацията във вестника. Говорителят допълни, че това е бил "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на космически кораб.

Значението на теста за повторно използване е да "осигури евтин и удобен начин хора да пътуват в Космоса и обратно", каза Чжао и добави, че много компании са провеждали подобни изпитания.

Китайското външно министерство съобщи, че изпитанието се е състояло през юли, а не през август, както твърди в."Файненшъл таймс".

САЩ внимателно следят програмата за модернизация на китайската армия, за да оценят потенциални рискове от все по-настъпателния си стратегически съперник, отбелязва Ройтерс.