Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е починал от COVID-19 на 84-годишна възраст. Това обяви неговото семейство в официално изявление, цитирано от Би Би Си.

Републиканецът бе първият афроамериканец, заемал тази позиция в историята на САЩ. Той бе държавен секретар в първия кабинет на Джордж Буш-младши (2001-2005 г.).

"Загубихме невероятен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", оповести семейството му в изявлението. "Искаме да благодарим на здравния екип за внимателните грижи".

Пауъл постига множество успехи в армията като професионален войник, особено по време на войната във Виентам. В по-късни години той става първият чернокож съветник по национална сигурност във втория кабинет на Роналд Рейгън. След това е избран за най-младият и първи афроамериканец за председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ при президента Джордж Буш-старши.

Популярността му нараства значително след победата на Америка коалиция в първата война в Персийския залив. За известно време в средата на 90-те години той е смятан за фаворит да стане първият чернокож президент на Съединените щати, допълва Си Ен Ен.

Но репутацията му е опетнена завинаги, когато като първи държавен секретар на Джордж Буш-младши той представя погрешни данни от разузнавателните служби на САЩ пред ООН, които стоят в основата на стартиралата през 2003 г. война с Ирак. 

Коментари

Колин Пауъл бе републиканец до 2005

През 2005 г Пауъл подаде оставка. Три години по-късно благослови Обама в битката за Белия дом, а през 2019 официално изрази подкрепа за Байдън. Това са фактите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.