Джордж Буш-младши не е сред най-обичаните американските президенти. Докато е на власт Америка преживява двете си най-тежки кризи през XXI в. (преди COVID-19, разбира се) – 11 септември с „войната срещу тероризма“ и финансовата криза от 2007-2008 г.

Но една друга „катастрофа“ често убягва на международната публика поради своя локален характер. Името й е „Катрина“. Тя опустошава Американския Юг от 23 до 31 август 2005 г.

16 години по-късно настоящият американски президент Джо Байдън е изправен пред „катастрофа“ с доста по-екзотично име – „Афганистан“.

И приликите между тези две кризи не свършват със съвпадението на датите.

Къде е президентът?

Талибаните изпреварват с месеци и най-песимистичните прогнози на САЩ и превземат Кабул в средата на август. По това време Байдън си почива в президентската резиденция Кемп Дейвид.

Президентският дворец в Кабул попада под владението на групировката.Байдън се включва на живо няколко дни по-късно, за да успокои американския народ и да го увери, че евакуацията от летището на Кабул успешно ще приключи до края на август. След атентата на 26 август, при който загинаха 12 американски военни, Байдън излезе пред пресата… повече от 6 часа по-късно. И вместо да поеме отговорност, започна да обвинява Доналд Тръмп.

Всички се питаха: „Къде е Джо Байдън“?

Докато „Катрина“ вилнее, Буш е на почивка в любимия си Тексас.

На 31 август той лети обратно към Белия дом. Над Ню Орлиънс – един от най-засегнатите градове, е заснета прочутата снимка от самолета, в която президентът загрижено гледа какво се случва под него. Можете да си представите как тази солидарност на хиляди километри над човешките страдания е почувствана от средния американец.

А всички се питаха: „Къде е Джордж Буш“?

Разбира се, и в двата случая въпросите бяха риторични.

Как не се прави евакуация

Провалът и при „Катрина“, и в Афганистан опира до грешки при евакуацията.

Изтеглянето на американските войски от средноизточната страна нямаше как да мине без грешки. Но паническото измъкване на десетки хиляди американци и афганистанци в последните дни на август със сигурност не вдъхва доверие в организационните умения на администрацията на Байдън. Особено след като се знаеше, че САЩ ще напуснат Афганистан от февруари 2020 г. Предстои да видим по какъв начин ще бъде поднесено съобщението за края на евакуацията. Да, голяма част от съюзниците на „окупаторите“ ще са напуснали страната. Но много афганистанци, подпомагали действията на американската армия през последните 20 години, ще паднат в ръцете на талибаните. И на новите господари на Кабул едва ли ще им стигат блъскащи се колички.

Колкото и да си подготвен за един ураган, той ще беснее и ще размазва всичко по пътя си. Рекордните щети от над 100 млрд. долара не са големият трън в очите на американските граждани. Смята се, че жертвите от стихията в Америка са около 1800 души, като повече от половината са от Луизиана.

1,3 милиона американци напускат южния щат. Това е една от най-големите евакуации в историята на САЩ. Но десетки хиляди са тези, които просто не разполагат със средствата да го направят. На 27 август, 36 часа преди ураганът да удари щата, Националната гвардия на Луизиана моли федералното правителство за 700 автобуса за евакуация на останалите. Дни по-късно са предоставени 100.

Америка цяла сега Байдън гледа

В мемоарите си „Важни решения“ Буш посочва „Катрина“ като преломен момент от управлението си, след който американците никога не връщат доверието си в своя президент.

"Тази снимка, на която се нося над разрушенията, внушава, че съм дистанциран от страданията на хората на земята. Не се чувствах по този начин. Но след като се сформира това впечатление, вече не можех да го променя", споделя държавният глава.

Недодяланата евакуация от Афганистан вече рисува сцени в съзнанието на американците. Довчера във фокуса на всички бе кадъра със самотния хеликоптер над американското посолство, напомнящ за бягството от Сайгон през 1975 г.

Но след атентата от 26 август той ще бъде изместен от много нови „кандидати“, които могат да се превърнат в достоен символ на една „катастрофа“. Може би ще надделее изображение на убитите афганистанци, измежду които има и деца. Или пък снимка на някой от загиналите американски войници с усмихнатото му семейство пред американското знаме.

Америка цяла сега Байдън гледа. И той изглежда също толкова отдалечен от „страданията на хората“, както Буш.