Група маскирани мъже нахлу в офиса на прочута правозащитна организация в Москва в четвъртък, за да прекъсне прожекцията на "Мистър Джоунс". Филмът е посветен на Гладомора - масов глад в Украйна по времето на Сталин (началото на 30-те), при който умират милиони души.

Продукцията от 2019 г., с участието на британския актьор Джеймс Нортън и режисиран от полякинята Агнешка Холанд, изобразява историята от реалния живот на Гарет Джоунс - уелсец, за когото се смята, че е първият журналист, документирал глада, след многократни посещения в Съветския съюз.

На кадри, публикувани онлайн в четвъртък вечерта, се вижда как около 30 души влизат в офиса на "Мемориал" - най-старата руска неправителствена организация, която документира репресиите от съветско време, предава "Гардиън". Чува се как мъжете крещят "срам" и заповядват на зрителите да напуснат, защото "прожекцията приключи".

Ирина Шербакова, адвокат на "Мемориал", обяви, че след повикването на полицията властите поставили белезници на входните врати на офиса на организацията и заключили служителите и посетителите вътре с часове. 

"Беше странно, полицията започна да разпитва нас, а не тези, които действително прекъснаха филма. Това изглеждаше като планирано нападение, за да ни изплаши, одобрено и от властите", каза тя.

В Русия националисти често нарушават либерални, феминистки и ЛГБТ събития, а критиците на Кремъл казват, че нарушителите могат свободно да действат с мълчаливо съгласие на властите.

"Това не е първата и няма да е последната атака срещу нас", каза Шербакова.

"Мемориал", която алармира за нарушения на правата на човека и в съвременна Русия, се оказва под все по-нарастващ натиск от страна на властите през последните години. През 2015 г. тя беше сред първите организации, обозначени като "чуждестранен агент", съгласно закон от 2012 г., който задължава маркираните групи, за които се смята, че имат международно финансиране, да представят подробни документи на всеки три месеца, в които са описани техните финанси.

Прожекцията на "Мистър Джоунс" идва в момент, в който все по-голям брой руснаци гледат на Сталин в благоприятна светлина. В допитване през май, проведено от независимия "Левада сентър", 56% от анкетираните са съгласни с твърдението, че съветският диктатор е "велик лидер" - двоен ръст спрямо предходно проучване през 2016 г.

Историци смятат, че между 4 и 7 милиона души са загинали по време на Гладомора, който отчасти е предизвикан заради наложената от СССР масова колективизация. Украйна определя Гладомора като геноцид. Това твърдение е отхвърляно от Кремъл. Според руските власти масовият глад е бил предизвикан от търканията между двете страни.