Паметта на жертвите от големия глад в Укрйна преди 85 години беше почетена в София от сдружението на украински организации "Мати Украйна", предаде БНР. Това е изкуствено предизвикан глад през 1932-1933 г. в Украйна, тогава в състава на СССР, довел до изтреблението на 13% от народа на Украйна - над 7 милиона души.

Гладоморът е само част от репресивните мерки, на които Сталин и обкръжението му подлагат Украйна, но и други райони на Съветския съюз като например Казахстан, където жертвите са над 1 милион, а общо 48% от коренното населението загива или е принудено да напусне родината си. 

Олена Коцева от организаторите определи Гладомора като геноцид на украинската нация, извършен от ръководството на Съветския съюз, за да бъде ликвидирана украинската съпротива срещу тоталитарния комунистически режим. 

"Апелираме към българските власти, към българския парламент -  ще внесем такава молба в парламента - и България да признае Гладомора в Украйна за геноцид срещу човечеството, защото и нашите българи, които са живяли тогава в Украйна, са дали жертви", казва Коцева.

 
През 2007 г. Европейският парламент препоръча на Съвета да признае Гладомора за геноцид срещу украинския народ; да осъди остро действията на тогавашния съветски комунистически режим, насочени срещу украинската нация и белязани от масово унищожение и нарушаване на правата и свободите на човека; да изрази своето съчувствие към украинския народ, преживял тази трагедия, и да почете украинците, загубили живота си в резултат на изкуствено предизвикания глад през 1932-1933 г.
 
През април 2015 г. Народното събрание призна "масовото изтребление" над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., като замени думата "геноцид" във внесеното първоначално от "Атака" проекторешение.

Гладоморът е признат за акт на геноцид на ниво правителства или парламенти в Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, САЩ, Украйна, Унгария, Чехия и Чили.

Въпреки българските жертви, България не е в този списък.

На 23 октомври 2008 г. Европарламентът прие резолюция, признаваща Гладомора за престъпление срещу човечеството.