Сложният протокол, огромният обем от информация, очакваният голям брой грешки при преноса на данните и забавянето на отчитането на резултатите далече не са единствените проблеми на парламентарни избори 2021. Предизвестено, като проблем се очертава и обособяването на т.нар. мобилни урни, с които трябва да гласуват хилядите, поставени под карантина и изолация вкъщи, най-вече - заради COVID-19. На практика - вероятно голяма част от тях няма да могат да упражнят правото си на глас, което право се превърна дори в задължение с конституционните промени отпреди няколко години. А няма да могат да гласуват, защото... няма да има кой да обслужи мобилните секции. 

Как ще упражнят правото си на глас карантинираните е въпрос, с който законодателят се занима преди няколко месеца, изменяйки извънредния закон така, че за тези избори да се разреши използването на подвижни секции. Такива по правило се използваха само за хората с трайни увреждания, предоставили решение на ТЕЛК (НЕЛК). След като на карантинираните вече бе разрешено да гласуват от домовете си, Централната избирателна комисия (ЦИК) прие и правилата, по които ще се образуват мобилните секции и на практика от днес до 31 март всеки, изолиран вкъщи, може да подаде заявление. По дефиниция, поставените под карантина за периода 1-4 април няма да могат да гласуват (което е съвсем отделен въпрос на фона на задължението им да гласуват - записано в основния закон).

Дотук добре. Следват проблемите.

„Много малко хора желаят, да не кажа в някои райони въобще не желаят, да обслужват мобилните секции. Да не кажа, че на места няма да има такива мобилни секции“, заяви тази сутрин членът на ЦИК Димитър Димитров в ефира на бТВ.

И това му изявление не е изненада, защото този развой на събитията бе на практика предизвестен.

Според правилата на територията на всяка община/район се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация и заявили желание да гласуват с подвижна избирателна кутия. 

Според данните от единния информационен регистър за коронавируса към тази сутрин карантинираните и изолираните са 62 140 души. Към 31 март числото ще е различно, но надали много. Всеки сам може да сметне колко мобилни урни ще са необходими при хипотезата, че всички тези граждани заявят желание да упражнят правото си на вот.

Проблемът обаче е в липсата на желаещи да станат членове на мобилните секционни комисии - както заяви и самият Димитров. И за този проблем се знае отдавна, „под сурдинка“. По правило членовете на СИК се излъчват от партиите. В случая с подвижните секции те трябва да са по трима. По информация на Клуб Z в ЦИК е бил дискутиран въпросът дали възнагражденията за тези членове на СИК да не се увеличат - за да стане работата по-привлекателна. Надделяло обаче мнението, че така само щели да... подплашат потенциалните желаещи, че работата с COVID болните и техните контактни лица е опасна.

Ще съберат ли партиите достатъчно желаещи за работата, на този етап е рано да се каже, тъй като записванията за мобилни урни, както стана ясно, започват от днес.

Съвсем отделен е въпросът и каква част от хората, които ще обслужват мобилните урни, са ваксинирани в срок - и то не само с една, а с две дози. Такава информация от изборната администрация нямат и няма и как да имат, докато не се подадат заявленията и не започне обособяването на самите подвижни секции.

Проблем ще е и подмяната на членове на изборната администрация в самия изборен ден - като и за тази цел трябва да има резерви от хора за комисиите. Това не са изолирани случаи по избори. Случва се член на СИК например да се разболее, дори да се успи за работа в изборния ден. От ЦИК обаче очакват на този вот замените в последния момент да са повече от обичайното, още повече че според указанията на здравното министерство за безопасното провеждане на изборния ден ще се мери температурата на членовете на СИК и ако термометърът покаже над 37 градуса, потенциално болните ще бъдат отстранявани.