Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Водата около заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" е замърсена, цветът й е променен и се усеща мирис на нефтени продукти, личи от публикувана на сайта на Министерството на околната среда и водите информация.

Получен е сигнал от Гранична полиция за петно около потъналия кораб. Взети са две проби - едната от ежедневен брегови пункт, а другата - непосредствено до носа на плаватения съд.

"Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб", се казва в съобщението на МОСВ.

Вече от няколко дни корабът се води потънал. Машинното отделение и корпусът са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор. 

Поради факта, че корабът е наводнен, е много трудно да се достигне до товара му. Обмисляха се няколко варианта, като единият от тях е да се използват люковите закрития. За да се случи това обаче, е необходимо допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1 ноември. 

Вече няколко пъти - за последно в средата на седмицата, "Морска администрация Варна" уверяваше, че нямало нищо обезпокоително с "Вера Су". Не се наблюдавало изтичане на концетрации от товара, опасни за флората и фауната в района. Корабът стабилно бил заседнал на дъното.

Това се случи и днес - нямало замърсяване в района, а установеното вчера мазно петно се е разнесло, съобщи пред медиите директорът на „Морска администрация” във Варна кап. Валентин Енчев. Той обясни, че е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

„Опасност за кораба винаги има, постоянно се следи неговото състояние, и всякакъв план, който се прави с идеята да има прозорец за няколко дни работа, се съставя все по-трудно, но се прави”, коментира кап. Енчев.

Времето от снощи е много лошо, корабът е заливан постоянно и единственият начин е да се наблюдава от сушата. За изпълнение на плана се изчаква по-добро време, той се променя постоянно, а след лошото време също ще има негова ревизия. Той помоли за търпение и разбиране в ситуацията и отново каза, че е необходимо да се изчака добро време.

Енчев каза още, че продължава да се отказва от Басейнова дирекция за Черноморски регион във Варна достъп на „Морска администрация” до резултатите от пробите. Мотивът е, че нямали законово основание да знаят, а според него такова право те имат, информира Нова тв.

Коментари

....

Катастрофата на кораба е катастрофа за държавата ни, уви. Просто нагледен пример. Не че инциденти не се случват, но този казус е много показателен по своя развой. И явно корабът там ще си остане за вечни времена или поне до пролетта.

Хунтата на РРадев катастрофира!

Нагледен пример. Това не е да сменяш управители на банки и предприятия и да им прибираш парите, тук се иска акъл! Написах още втория ден след засядането, да бяха извикали някой пенсиониран боцман от флота, щеше да им го изкара на ход!

Урок по химия

Да го залеят с Основа, и всичко ще дране на газ и сол, няма ли да питат някой химик

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.