Най-потресаващото в Словения е поляризацията на населението. Такава степен на разделение на два лагера навежда на мисълта, че там се води диалог между глухи.

Това заяви нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя ръководи делегация на  Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Делегацията бе на посещение в Словения.

Евродепутатите са искали среща с премиера Янез Янша, често критикуван за незачитане на върховенството на закона, както и някои министри от кабинета му. Целта е била да се обменят мнения. Никой от тези хора обаче не е бил на разположение. За сметка на това Янша отправи остри в туитър нападки срещу евроинституциите и предизвика отговори от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и нидерландския премиер Марк Рюте.

Все пак групата от ЕП е успяла да се види с двама държавни секретари.

Депутатите са впечатлени и обнадеждени от добрата работа на обществените институции в Словения, каза София ин 'т Велд.

Голям проблем е обаче тонът, с който в страната се води общественият дебат. Потресаващо е, че министрите са ангажирани с такъв тип дебат, който според Ин 'т Велд не подхожда на едно гражданско демократично общество.

„Такъв дебат води до атмосфера на недоверие, враждебност и сплашване. Намирам за много обезпокоително, че той сее съмнение и недоверие към обществените институции, но също така и между самите тях“, изтъкна председателката на Мониторинговата група.

Друг лош пример е постоянното забавяне за спиране на решения за назначения и предоставяне на пари от бюджета. Тревожен е случаят със спряното от правителството на Янез Янша финансиране на националната осведомителна агенция СТА.

Словения има нужда от нов медиен закон, смята групата от ЕП, посетила страната. Проблемът в тази сфера не е от вчера, а от десетилетия насам.

Особено обезпокоително е бавенето и до днес на назначаването на двамата словенски делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Наскоро дори обвинител номер 1 на ЕС Лаура Кьовеши заяви, че властите в Любляна спъват нормалната работа на заработилата това лято юридическа институция.

Понякога речта на омразата и разгорещеният тон на дебатите в Словения водят до тормоз и сплашване, дела за клевета, криминални обвинения, продължи Ин 'т Велд.

Наскоро председателите на Сметната палата, на органа за защита на личните данни, на Комисията за противодействие на корупцията и омбудсманът за човешките права подписали писмо, в което изтъкват риска от натиск и възможни заплахи срещу независимостта на оглавяваните от тях институции.

Мониторинговата група все още не е получила отговори на въпросите си до словенските власти, изпратени през април. Сега евродепутатите приели предложението да изпратят допълнителни писмени въпроси.