Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-потресаващото в Словения е поляризацията на населението. Такава степен на разделение на два лагера навежда на мисълта, че там се води диалог между глухи.

Това заяви нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя ръководи делегация на  Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Делегацията бе на посещение в Словения.

Евродепутатите са искали среща с премиера Янез Янша, често критикуван за незачитане на върховенството на закона, както и някои министри от кабинета му. Целта е била да се обменят мнения. Никой от тези хора обаче не е бил на разположение. За сметка на това Янша отправи остри в туитър нападки срещу евроинституциите и предизвика отговори от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и нидерландския премиер Марк Рюте.

Все пак групата от ЕП е успяла да се види с двама държавни секретари.

Депутатите са впечатлени и обнадеждени от добрата работа на обществените институции в Словения, каза София ин 'т Велд.

Голям проблем е обаче тонът, с който в страната се води общественият дебат. Потресаващо е, че министрите са ангажирани с такъв тип дебат, който според Ин 'т Велд не подхожда на едно гражданско демократично общество.

„Такъв дебат води до атмосфера на недоверие, враждебност и сплашване. Намирам за много обезпокоително, че той сее съмнение и недоверие към обществените институции, но също така и между самите тях“, изтъкна председателката на Мониторинговата група.

Друг лош пример е постоянното забавяне за спиране на решения за назначения и предоставяне на пари от бюджета. Тревожен е случаят със спряното от правителството на Янез Янша финансиране на националната осведомителна агенция СТА.

Словения има нужда от нов медиен закон, смята групата от ЕП, посетила страната. Проблемът в тази сфера не е от вчера, а от десетилетия насам.

Особено обезпокоително е бавенето и до днес на назначаването на двамата словенски делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Наскоро дори обвинител номер 1 на ЕС Лаура Кьовеши заяви, че властите в Любляна спъват нормалната работа на заработилата това лято юридическа институция.

Понякога речта на омразата и разгорещеният тон на дебатите в Словения водят до тормоз и сплашване, дела за клевета, криминални обвинения, продължи Ин 'т Велд.

Наскоро председателите на Сметната палата, на органа за защита на личните данни, на Комисията за противодействие на корупцията и омбудсманът за човешките права подписали писмо, в което изтъкват риска от натиск и възможни заплахи срещу независимостта на оглавяваните от тях институции.

Мониторинговата група все още не е получила отговори на въпросите си до словенските власти, изпратени през април. Сега евродепутатите приели предложението да изпратят допълнителни писмени въпроси.

Коментари

....

И тук е същото, но по родните медии рядко се коментира Словения (както в случая, за което благодаря на редакцията). Целта - да се получи информационен вакуум, според който в България сме най-зле, а в останалата Европа и по света всичко е по мед и масло.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.