Словенският премиер Янез Янша изля гневна тирада срещу евроинституциите в туитър.

Повод бе посещение на делегация на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Евродепутатите проучват върховенството на закона и свободата на медиите в страната, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Това принуди председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да отправи необичаен призив за взаимно уважение между институциите.

Първо Янша пуснал в туитър снимка на няколко политици, които обявил за марионетки на Джордж Сорос в ЕП, пише „Политико“. Червена стрелка била насочена срещу нидерландската депутатка София ин 'т Велд, която оглавява пристигналата делегация.

Нидерландският премиер Марк Рюте незабавно призовал Янша да прекрати провокациите.

Словенският премиер изтрил въпросния туит, След това обаче той излял порой от нападки срещу критиците си, който и сега стои в социалната мрежа.

„Кои сте вие? Колко пъти посетихте германски канцлер, нидерландски премиер или френски президент? Междувпрочем, Нидерландия е мястото, където за последно бе убит журналист в ЕС. В Словения такива опити бяха извършени само при управлението на вашите приятели от Социалдемократическата партия“, гласи първото послание.

Следващият туит е до председателя на ЕП Давид Сасоли:

„Словения не е колония. Моля, кажете на вашите депутати да не злоупотребяват с името на Европейския парламент за политически интриги и безсмислени обвинения срещу Словения.

Г-н председател, в момента вашите политически другари от СДП контролират почти всички масмедии в Словения. Още по-лошо е, че председателят на Програмния съвет на националната телевизия продължава да бъде бившият изпълнителен секретар на Комунистическата партия, която сега се нарича СДП.“

Янез Янша не пропуска да отговори и на репликата на Марк Рюте, като при това се обръща към него на малко име:

„Марк, не си губете времето с посланици и свободата на медиите в Словения. Пазете заедно със  София ин 'т Велд журналистите си, за да не ги убиват на улицата.“

Брюксел: Антисемитизмът няма място в ЕС

„Ние не коментираме коментари. Но да бъда ясен – социалните медии трябва да бъдат място за конструктивен и уважителен дебат, а не за лични атаки срещу отделни лица, били те частни или публични фигури.“

Така говорител на Европейската комисия коментира войната, подета в туитър от Янез Янша.

Той коментира и обвиненията в антисемитизъм срещу Янша, отправени заради туита му по адрес на Джордж Сорос, който е от еврейски произход:

„Антисемитизмът няма място в ЕС. Той е заплаха не само срещу еврейските общности, но и срещу едно отворено и разнообразно общество.“

Делегацията на ЕП ще обяви днес следобед резултатите от посещението си в Словения.