Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-малко 33-ма души са били убити при мощната експлозия в шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар днес. Взривът е самоубийствен атентат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е второто голямо нападение срещу шиитски богомолци в Афганистан през последната седмица.

Най-малко 33-ма души са загинали, а 73-ма са били ранени при мощната експлозия, разтърсила джамия в Кандахар по време на петъчната молитва, съобщиха местните власти.

Очевидец разказа, че е видял трима атентатори самоубийци. Единият от тях се самовзривил пред входа на храма, а другите двама задействали прикрепените към тях взривни устройства вътре в сградата.

Все още никой не е поел отговорност за атаката. Тя обаче носи почерка на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД), която вече извърши подобни нападения на афганистанска територия в последно време.

ИД се активизира в Афганистан, след като талибаните взеха властта в страната преди два месеца. Високопоставен представител на новите афганистански управници обвини джихадистката групировка, че иска да всее раздор между сунитите и шиитите в Афганистан.

Талибаните също са сунити, но след като взеха властта, обещаха да пазят всички етнически и религиозни групи в страната.

Точно преди седмица 80 човека загинаха при самоубийствен атентат по време на петъчната молитва в шиитска джамия в северния афганистански град Кундуз. ИД пое отговорност за нападението.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.