Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 3 милиона души са избягали от Афганистан в Пакистан и Иран след идването на талибаните на власт преди два месеца, заяви днес началникът на Обединения щаб на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) генерал Анатолий Сидоров, цитиран от ТАСС.

Това се равнява на около една десета от населението на страната, уточнява руската агенция, цитирана от БТА.

Населението на Афганистан преди завземането му от талибаните е било 39 милиона по официални данни. По време на съюзническото изтегляне, световните медии съобщиха, че в Пакистани и в Иран има по над 3 милиона афганистански бежанци, прогонени от продължилата 20 години война в страната. ООН оценаява вътрешно изселените афганистанци на 3,4 млн. души.

По думите на руския генерал вътрешната миграция в Афганистан възлиза на над половин милион души. От страната са били евакуирани няколко десетки хиляди афганистанци, сътрудничели на Съединените щати.

Според Сидоров миналия месец е имало масови изселвания на етнически малцинства от Афганистан, което на фона на нарастващата терористична заплаха може да предизвика бежански потоци към държави в Централна Азия, включително членки на ОДКС.

Генералът се позова на оценки на експерти от ООН, че тази есен Афганистан е заплашен от масов глад заради значителното намаляване на доставките на торове в северните провинции и ниския добив на традиционните култури.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.