Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да се направи проверка във всички 31 районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис. Това съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева. 

Поводът - отказът да бъде регистрирана листата на ДБ в Стара Загора, потвърден от ЦИК, защото са представени разпечатки на подписани с електронен подпис документи, а сертификатите за цифрово удостоверяване не важат на хартия.

„В крайна сметка ЦИК прие, че за документите се установява, че са подписани електронно, а са занесени хартиени разпечатки и са дадени указания на представителя на ДБ да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал“, добави Матева.

Представителят на ДБ, който е отказал да завери със свой подпис документите и заради който листата не бе регистрирана, е преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

"Демократична България" днес разпространи информация, че член на ЦИК е поискал да бъде преразгледана регистрацията на листите на обединието в още седем избирателни района.

Росица Матева обясни, че това не е вярно, а че е взето решение да се направи проверка във всички 31 районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис. 

„Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи. ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите“, обясни говорителката на ЦИК.

Съгласно Изборния кодекс единственият вариант, в който се използва електронен подпис е подписването на избирател, подкрепящ партия или коалиция.