Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да се направи проверка във всички 31 районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис. Това съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева. 

Поводът - отказът да бъде регистрирана листата на ДБ в Стара Загора, потвърден от ЦИК, защото са представени разпечатки на подписани с електронен подпис документи, а сертификатите за цифрово удостоверяване не важат на хартия.

„В крайна сметка ЦИК прие, че за документите се установява, че са подписани електронно, а са занесени хартиени разпечатки и са дадени указания на представителя на ДБ да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал“, добави Матева.

Представителят на ДБ, който е отказал да завери със свой подпис документите и заради който листата не бе регистрирана, е преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

"Демократична България" днес разпространи информация, че член на ЦИК е поискал да бъде преразгледана регистрацията на листите на обединието в още седем избирателни района.

Росица Матева обясни, че това не е вярно, а че е взето решение да се направи проверка във всички 31 районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис. 

„Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи. ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите“, обясни говорителката на ЦИК.

Съгласно Изборния кодекс единственият вариант, в който се използва електронен подпис е подписването на избирател, подкрепящ партия или коалиция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.