Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Демократична България" може да изгуби регистрацията си за парламентарните избори в общо осем многомандатни избирателни района, опасяват се от обединението и разпространиха прессъобщение до медиите, че ще се борят до последно в съда това да не се случи. 

Но ЦИК отрича да проверява листи на ДБ в още седем района.

Причината за евентуалните откази според ДБ: листите им в осем района са регистрирани с електронен подпис, а това не се приема от изборната администрация.

"След отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис", алармираха от ДБ в съобщение до медиите. 

"Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!", призозават от ДБ.

Христо Иванов дори направи видеоизявление по темата. 

Членът на ЦИК Красимир Ципов, който беше номиниран от ГЕРБ, обяви на заседание на комисията, че случаят в Стара Загора дава основание да се поиска от всички районни комисии да проверят дали е извършена по сходен начин регистрация на кандидатски листи.

"Повдигат много въпроси едни подобни действия по отношение на това спазват ли се стриктно изискванията на Изборния кодекс", каза Ципов.

Говорителката на ЦИК Росица Матева опроверга твърденията на ДБ, че ще се проверява регистрацията на още техни листи в седем района:

„Това не е вярно - при обсъжданията и при вземането на решението беше направено предложение от колега да бъде изискана информация дали и в други районни избирателни комисии има подадени не от „Демократична България“, а изобщо от партии, коалиции и инициативни комитети документи, подписани с електронен подпис и ние все още очакваме тази информация“.

Днес по-рано стана ясно, че Централната избирателна комисия е потвърдила решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора да не регистрира листата на ДБ в областта, съобщи БНР.

По време на заседанието е било изтъкнато, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17:00 часа на 12 октомври.

Цветозар Томов е оспорил мотивите на РИК, но при гласуване мнозинството в ЦИК е подкрепило решението на районната комисия.

Още при предаване на документите приемащите членове на РИК установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа. Това означава, че документите са изпратени по електронен канал електронно подписани, но разпечатването на такъв документ на хартия не може да докаже, че наистина е подписан, тъй като сертификатът за електронен подпис може да се провери само в електронна среда.

РИК незабавно устно е дала указания на двамата приносители да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа (предложение и пълномощно) да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021 г. Това обаче се е случило по-късно и то от електронен адрес, който не е посочен за официална комуникация между ДБ и изборната администрация.

Решението на ЦИК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Ключови думи

Коментари

Великите юристи...

са ВЕЛИКИ!

.....

Пълен резил на флагмана за Промяната и Револусията. С интерес очаквам изборните резултати, особено и след думите на Методи Лалов и на ставащото в 24 МИР. Както са казали мъдрите хора - най-доброто предстои.

Що бе хора?

Бойкикевците отишли да пазарят в магазина и поискали да платят със разпечатана на принтер снимка на столевка...отказали им. Отишли да подават документи за изборите в РИК с разпечатан на принтер електронен подпис... отказали им. Сега реват.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.