Бившата председателка на парламента Цвета Караянчева се е обадила да заплашва шефа на полицията в Кърджали, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Това е станало, след като МВР е започнало работа срещу шефа на местното горско стопанство. А причината е, че той е обещавал дърва на тези, които ще гласуват за ГЕРБ. 

Рашков нарече случилото се  "възмутително".

Полицейската операция в Кърджали тече от вчера, продължава и днес, стана ясно от думите му. Тя се основава на данни, че ръководни служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този регион. И това решение зависи от това дали съответният човек ще гласува или няма да гласува за ГЕРБ, поясни министърът на брифинг.

"И когато предприехме активни процесуални действия, за да изясним такъв един случай – по телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали (явно става въпрос за Щерьо Милчев, б.р.) се обажда знаете ли кой? Обажда се бившият председател на НС Цвета Караянчева! Със заплахата към него, че няма да остане на поста си, защото е предприел действия срещу тези държавни служители – тъй като те са активисти на ГЕРБ", каза служебният вътрешен министър.

Той добави, че "имам телефона на тази жена, която се е обаждала на регионалния директор, имам снимка и този телефонен разговор, ако не се лъжа, е проведен след 22 ч."

Рашков попита как така един кандидат за народен представител се обажда на един високопоставен държавен служител и го заплашва с уволнение, защото той си изпълнява задълженията по закон.

"И точно тези хора искат да се връщат на власт", заключи той.

Рашков допълни, че сравнено с месеците преди 4 април, сигналите към МВР са се увеличили в пъти, защото явно преди това хората не са се надявали, че ще се работи.

В свое пространно изложение министърът посочи, че и двамата му предшественици на поста - Младен Маринов и Христо Терзийски, сега са водачи на листи на ГЕРБ. И явно затова години наред не се е работело по това направление - купуване на гласове от ГЕРБ. А броящите се на пръсти успехи били срещу Васил Божков и други подобни.

Но не пропусна да изрази учудването си - защо пък и прокуратурата, която е аполитична, не е открила нищо в тази посока. А сега има 10-кратно увеличение на досъдебните производства и 6-7 кратно увеличение на постъпилите сигнали до министерството.

Рашков изрази възмущението си "колко много хора всъщност" се занимават с търговия на гласове - и изтъкна масираните акции в последните дни в много области на страната.

"В Гурково, около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица са наситени с лица, които се занимават с тези деяния", изброи той.

Дилърите на гласове били толкова спокойни и безнаказани, че министърът дори призна, че на това отчасти се дължат сериозните успехи на МВР - защото никой не ги е очаквал.

Той обърна внимание какво се обещава - хляб, брашно, леща, дърва и, разбира се, суми по 30-40-50 лв. Рашков посочи, че точно най-бедните български граждани са обект на политическата търговия.

"Трябва да си поставим въпроса както за българските граждани, така и за бедността в нашата страна, тъй като очевидно тя се изполва за политически цели.

И после някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите, пред прожекторите и микрофоните ви, със задоволство и самочувствие на победител казва „Пак ги бих“.

Ето как се бие противникът – този, който разполага с голям финансов ресурс, ще бие другия, който няма такъв ресурс . И това се нарича политическа борба, разбира се."

Той обърна внимание още, че "много странно" в някои медии се забелязало, че министерството е обект на критики - когато по силата на Закона за МВР, на НК и НПК упражнява своите правомощия да противодейства на престъпността.

И дори, когато предприели задържане до 24 часа на хора, свързани с "определена политическа партия", имало протест пред районното в Поморие.

"Трябва да забележим, че са представители на една политическа партия, която се е почувствала засегната от факта, че МВР е предприело процесуално-следствени действия", допълни служебният министър.

Ето и числата, изнесени днес:

От 1 до 8 юли включително са образувани 72 досъдебни производства за търговия на гласове. Проверени са 3146 места, за които има информация за търговия или купуване на гласове. Проверените лица от активния криминален контингент са 9588.

Има проверени заложни къщи и дружества за бързи кредити - общо 1864. 818 души са утвърдени като лидери за търговия на гласове.

Проверени са 1741 собственици на фирми, с цел предотвратяване на т.нар. корпоративен вот.

Проверени са близо 50 000 МПС-та и са задържани общо 938 лица. Съставени са близо 7000 протокола за предупреждение. 155 лица са обявени за общодържавно издирване.