Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдебната власт залага растящи искания до финансовото министерство за бюджета си през следващите три години.

По традиция в този сезон Пленумът на ВСС предлага свои изчисления за проектобюджета за идущата, както и за последващите две години (той обичайно бива силно "орязан" после от финансовия министър, но това е друг въпрос, б.р.).

Така стана и днес, като представляващият съвета Боян Магдалинчев, който освен това е и шефа на ресорната комисия в Съвета, бе натоварен да представи числата.

Така бюджет от 992,2 лв. ще се иска от МФ за системата през 2022 г. Заложените за следващия период са съответно малко над милиард (1048,4  млн.) за 2023-а  и 1,120 млрд. за следващата 2024 г.

"Разходите са разрабатени, като за база е използван бюджетът на съдебната власт за 2021 г., с предивидена актуализация на заплатите с 10 % и предложенията на органите на съдебната власт", стана ясно от Съвета.

Разчетите включват още четири заплати „отгоре“ на специализираните магистрати, също по толкова - за натоварените съдии и по три повече за натоварените прокурори, обезщетения за членовете на ВСС при приключването на мандата им догодина.

Оттам дори изтъкват, че увеличението на възнаграждението в бюджетната сфера за второто полугодие се планира да нарасне с цели 14,45 на сто. А съдебните заплати по закон би трябвало за "вързани" към него.

Приходите - болна тема, по която се води истинска война не от години , а от десетилетия, отново са скромни. Разчетите са и през трите следващи  години ситемата да събере точно по 95 млн. лв. (известно е, че НАП не е особено активна в събиране на приходите на съдебната власт, и във всеки един момент "вересиите" към системата са от порядъка на половин милиард лв., а само през 2020 г. отпаднаха по давност 52,6 млн., б.р.).

Коментари

За какво да им се плаща, те заслужават дърво...

Самото словосъчетание съдебна власт звичи абсурдно. В България нито има съд, нито има власт. Поне така е от много време. От дълго време се чудя как им издържат нервите на босовете на ЕС и досега не са били шут на Бай Ганьо. За Европа нещата, които се случват в България звучат напъно извънземно. Екзистенциалната трагедия е, че няма никаква светлинка в дъното на тунела. България дава признаци на тотален балкански инат и изглежда ще продължи да следва пътя на абсурда. Безвластие, корупция, безразличие и безпътица.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.