Съдебната власт залага растящи искания до финансовото министерство за бюджета си през следващите три години.

По традиция в този сезон Пленумът на ВСС предлага свои изчисления за проектобюджета за идущата, както и за последващите две години (той обичайно бива силно "орязан" после от финансовия министър, но това е друг въпрос, б.р.).

Така стана и днес, като представляващият съвета Боян Магдалинчев, който освен това е и шефа на ресорната комисия в Съвета, бе натоварен да представи числата.

Така бюджет от 992,2 лв. ще се иска от МФ за системата през 2022 г. Заложените за следващия период са съответно малко над милиард (1048,4  млн.) за 2023-а  и 1,120 млрд. за следващата 2024 г.

"Разходите са разрабатени, като за база е използван бюджетът на съдебната власт за 2021 г., с предивидена актуализация на заплатите с 10 % и предложенията на органите на съдебната власт", стана ясно от Съвета.

Разчетите включват още четири заплати „отгоре“ на специализираните магистрати, също по толкова - за натоварените съдии и по три повече за натоварените прокурори, обезщетения за членовете на ВСС при приключването на мандата им догодина.

Оттам дори изтъкват, че увеличението на възнаграждението в бюджетната сфера за второто полугодие се планира да нарасне с цели 14,45 на сто. А съдебните заплати по закон би трябвало за "вързани" към него.

Приходите - болна тема, по която се води истинска война не от години , а от десетилетия, отново са скромни. Разчетите са и през трите следващи  години ситемата да събере точно по 95 млн. лв. (известно е, че НАП не е особено активна в събиране на приходите на съдебната власт, и във всеки един момент "вересиите" към системата са от порядъка на половин милиард лв., а само през 2020 г. отпаднаха по давност 52,6 млн., б.р.).