Журналистите от проекта „Пегас“ са първите лауреати на наградата „Дафне Каруана Галиция“, връчвана от Европейския парламент.

Новината бе обявена на церемония в ЕП. Наградата се връчва на дата, близка до 16 октомври. На този ден през 2017 г. бе убита малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

От 22 юни до 1 септември 2021 г. над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС представиха своите медийни истории пред журито на конкурса. То се оглавява от Антони Беланже – генерален секретар на Международната федерация на журналистите (МВЖ). Той връчи наградата на Сандрин Риго и Лоран Ришар. Двамата са представители на проекта „Забранени истории“, координирал проекта „Пегас“.

Победителят

„Забранени истории“ е консорциум от журналисти, чиято мисия е да продължат разследванията на убити, лишени от свобода или заплашвани колеги, изтъгна председателят на ЕП Давид Сасоли.

От създаването си през 2017 г. „Забранени истории“ и нейните партньори продължават работата на Дафне Каруана Галиция, но също и на журналисти, убити заради разследване на престъпления срещу околната среда или мексикански нарко картели.

С над 30 партньорски новинарски организации по целия свят и 80 журналисти консорциумът разчита на мрежа от съмишленици, убедени в силата на журналистическото сътрудничество.

Награденият материал

„Пегас“: Новото глобално оръжие за заглушаване на журналисти“ е озаглавен проектът, заради който е връчена първата награда „Дафне Каруана Галиция“. Резултат от него са публикации в десетки световни медии и предавания по редица радиостанции по света, изтъкна Антони Беланже.

Безпрецедентното изтичане на данни за над 50 000 телефонни номера, избрани за наблюдение от клиентите на израелската компания NSO Group, показва как в продължение на години системно се е злоупотребявало с тази технология. „Забранени истории“ и „Амнести Интернешънъл“ получават достъп до записи на телефонни номера, избрани от клиенти на NSO в повече от 50 държави от 2016 г. до днес.

Журналисти от проекта „Пегас“са над 80 репортери от 17 медийни организации в 10 държави, координирани от „Забранени истории“. С техническата подкрепа на лабораторията за сигурност на „Амнести Интернешънъл“, те преглеждат записите на телефонни номера и повдигат завесата за това оръжие за наблюдение. Досега не са били възможни подобни разкрития в такава степен, изтъкват от ЕП

„Забранени истории“ установяна, че противно на твърденията NSO Group години наред, включително в неотдавнашен доклад за прозрачност, въпросният шпионски софтуер е широко използван. От изтеклите данни става ясно, обект на наблюдение са били най-малко 180 журналисти в страни като Индия, Мексико, Унгария, Мароко, Франция и др. Сред потенциалните цели са и правозащитници, представители на академичните среди, предприемачи, адвокати, лекари, профсъюзни лидери, дипломати, политици и редица държавни глави.

Наградата идва малко, след като двама журналисти си разделиха Нобеловата награда за мир за 2021 г. Нобеловият комитет в Осло удостои с отличието руснака Дмитрий Муратов – един от създателите на независимия вестник „Новая газета“, и филипинката Мария Реса, разследваща наркобароните в родината си и неуморен критик на авторитарния президент Родриго Дутерте.

Наградата

Дафне Каруана Галиция

 

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше официално учредена с решение на Бюрото на Европейския парламент през декември 2019 г. Тя е в памет на малтийската журналистка и блогърка, разследваща корупцията, убита през 2017 г. при експлозия на кола бомба.

Отличието се присъжда е за изключително журналистическо постижение, насърчаващо или защитаващо основните принципи и ценности на ЕС като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, принципи на правовата държава и права на човека.

ЕП връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии.