Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският план за възстановяване и устойчивост, благодарение на който страната ни се надява да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездни средства от ЕС, бе приет днес от Министерски съвет и утре той ще бъде официално изпратен в Европейската комисия. 

След това започват да текат проверки, след които представителите на Комисията ще обявят дали той е приет и дали страната ни ще може да получи финансирането. Все още не е ясно дали в крайна сметка ще можем да получим 13% (около 1,6 млрд. лв.) още до края на тази година. 

"През последните месеци се работи интензивно от два поредни кабинета. Опитахме се за го комуникираме с 46-ото Народно събрание, с браншови организации и заинтересовани структури", заяви Стефан Янев преди правителственото заседание.

Към момента е ясно, че в предварителните разговори между Комисията и родното правителство е постигнато съгласие за поетапно затваряне на въглищните ни централи, които би трябвало да произведат последните си продукти през 2038 г. или 2040 г. България предлага и двете дати, като се надява да се приеме по-късната. 

Вчера пък стана ясно, че в плана се въвежда и нова реформа в сектора, като за целта ще бъде създадено ново държавно предприятия "Конверсия на въглищните региони". То трябва да осигури възможност на заетите в момента в централите и мините служители да продължат да работят. Идеята е техните договори да бъдат преподписани и те да започнат работа в новото дружество. 

В плана има общо 59 проекта и 46 реформи. Смята се, че излизането на парите в икономика ще доведе до мултипликатор от над 8 млрд. лв. за следващите шест години и така общата сума би трябвало да бъде около 20-21 млрд. лв. България, засега, реши да не използва възможностите на заемното финансиране, което Комисията предлага.

Важно е да се има предвид, че от първоначалните планове в проекта "Пеканов" отпадна идеята парите за бизнеса да са повече финансови инструменти, за сметка на грантовете. След възражения от страна на работодателите, ситуацията е следната - общият ресурс е 1,2 млрд. лв., а за грантове отиват 840 млн. лв. Инструментите са свалени до 360 млн. лв. 

Днес Атанас Пеканов обяви, че идеята на плана е да "повиши благосъстоянието на гражданите, за да отговорят на предизвикателствата на 21 век". По думите му, той е намерил "тежко  наследство" от предложения от ГЕРБ план, а забавянето дошло заради факта, че той и екипът му опитали да намерят начин, по който средствата да намерят най-добра реализация. 

 

Ключови думи

Коментари

"Конверсия на въглищните региони"

Гледайте как сега за отрицателно време тук ще потънат повече пари отколкото за Белене. Кирчо и сие вече са направили стартъпите и са захранени с 400 млн лв от ББР за да захапят повечето европари!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.