Централната избирателна комисия (ЦИК) ще направи още един опит да закупи допълнителни 1600 машини за вота 2 в 1 през ноември. Очаква се днес да вземе решение за обявяване на нова обществена поръчка, след като явилите се участници в предходната предложиха по-висока цена от прогнозната.

Това обяви днес председателката на комисията Камелия Нейкова пред БНТ.

Както е известно, "Информационно обслужване" предложи първоначална обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 9 998 450 лв. без включен ДДС. Неизменният доставчик "Сиела Норма" - 9 950 000 лв. без ДДС. И двете фирми отказаха да намалят цената, за да влезе в предвидения бюджет от 9,5 млн. лв.

Дали ЦИК ще завиши сега прогнозната стойност, или ще промени параметрите на търга, все още не е ясно. Това ще се реши по време на днешното заседание. Комисията обаче имала уверението на финансовия министър, че този разход ще бъде обезпечен. Днес Нейкова посочи, че прогнозната стойност от 9,5 млн. лв. е направена на база закупения сходен брой допълнителни машини за вота през юли. По думите на доставчика обаче междувременно някои компоненти са поскъпнали, което обосновава по-високата цена.

"Надяваме се, че този път ще имаме изпълнител. Но и с наличния брой можем да направим изборите", посочи Нейкова.

Тя коментира и спора със "Сиела" за предаването на кода на машините на държавата. От компанията отделно поискаха и наем за устройствата, тъй като на практика все още не са финализирани договорните отношения. Нейкова обяви, че ЦИК няма да плаща наем и допълни, че има неразплатени само 4 милиона за софтуера. Стана ясно, че на ЦИК е било предоставено тристтанно лицензионно споразумение - между производителя "Смартматик", посредника - "Сиела норма" и комисията. "В него обаче има доста ограничения за държавата", посочи Нейкова. Основното от които е следното:

"Ако го подпишем, означава че не можем да публикуваме кода, за да се направи независим публичен одит, не можем да го предоставяме на трета страна".

Деликатно председателката на ЦИК опита да коментира взаимоотношенията на държавата със "Сиела", посочвайки, че не трябва да се гледа "интересът на един търговец спрямо държавата и изборния процес".

"Не може да се поставят условия на държавата...", посочи тя.

От думите й днес стана ясно и че поради липса на време комисията все още не е готова с анализа, който направи на устройства на извадков принцип. При него трябваше да се съпоставят контролните разписки с паметта на машината. Наличната до момента информация обаче показвала, че "или не са били преброени преференциите, или не са попълнени, или е написано нула навсякъде, а виждаме в машинния протокол, че това не е така".