При археологическите разкопки край Търговище са намерени около 500 находки. Сред тях са позлатени и сребърни накити и пръстен от сребро, който според проф. Николай Овчаров е близнак на открития преди осем години накит на Калиакра от доц. Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей:

"Този пръстен е с кухина и с дупчици, в които се предполага, че е слагана отрова и е била изливана в чашата на врага. Такива примери от 13-и-14-и век има доста в историческата литература, в писмените извори, включително и царе като Коломан Първи - един от синовете на Иван Асен Втори, който със сигурност е бил отровен с такава отрова".

При тазгодишните проучвания на Мисионис е разкрита и част от улично-площадна мрежа с големи жилищни сгради около Епископската резиденция от 5-и и 6-и век. По думите на Николай Овчаров, това показва, че през Късната античност там е имало градска структура по римски образец, съобщи БНР.

Мисионис е древен български град, посочен три пъти в книгата „Развлечение на копнеещия да преброди страните“ на Мохамед ал-Идриси. Смята се, че споменатият Мисионис съвпада със средновековен български град, разположен на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина. Той е част от Стоте национални туристически обекта.