След "гърнето с жълтици", както стана известно, археолози продължават с интересните находки от средновековната крепост Русокастро край Дебелт. Сега са открили старинен предмет, изработен от полускъпоценен камък - халцедон (ахат). 

В крепостта Калиакра, под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., археолози откриха малко глинено гърне с 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обици, два пръстена, от които един златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

Откритият на Русокастро предмет е с формата на пресечен конус, изработен от ивичест халцедон. Находката е изключително прецизно полирана и представлява рядък образец на средновековното ювелирно изкуство. Открита е само част от едната половина от целия предмет. Той е бил пробит с много голямо майсторство от край до край и вероятно през кръглия канал се е монтирал на метален или дървен шип.

Предметът е открит заедно със сребърна монета на българския цар Тодор Светослав Тертер (царувал в периода 1300-1322 г.).

След 20 години разкопки Перперикон още изненадва

Археологът проф. Николай Овчаров подготвя книга за Перперикон - "Тракийски дворец светилище - столичен комплекс". Снимка bTV

Разкопките - и откритията на Перперикон, продължават. В центъра на тракийския дворец е разкрита церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра, и още един, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура.

Продължават проучванията и на дворцовия комплекс на Стария Преслав - втората българска столица.

Късноантична гробница със стенописи откриха през юли в столицата при ремонт на тротоарите на ул. "Московска". Според първоначалните данни датира от IV-V век. А на площад "Света Неделя" археолозите намериха работилница за бронз - останки от пещта и глинени духала за разпалване на огъня.

Какво пази най-голямата могила на Балканите

Най-голямата могила на Балканския полуостров - Малтепе, край пловдивското село Маноле, е на път да поднесе истинска  сензация – екип археолози разкри контурите на монументална тракийска гробница. Тя е датирана около трети век след Христа. Височината й вероятно е около 23-24 метра и отсега се предполага, че ще бъде най-голямата гробница, откривана досега по света.

До края на септември 2019 г. трябва да бъде напълно разкрита, а държавата ще осигури финансирането за това и за консервирането ѝ, обеща наскоро премиерът Бойко Борисов.

Преди археолозите до покрива ѝ са стигнали иманяри, които са прокопали 40-метров тунел в могилата. 

Версията е, че там е погребан висш одриски аристократ, вероятно владетел на Филипополис. Белег за това са петте монети, хвърлени около покрива на гробницата - траките вярвали, че с тези монети мъртвият ще плати на лодкаря, който превозва душите през реката Стикс.

Наред с разкопките продължиха и протестите край Благоевград за запазване на древното римско селище Скаптопара край село Покровник, открито по трасето на автомагистрала "Струма". Специална комисия ще реши как да запази селището - и да мине магистралата.