Съветът за електронни медии допуска трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио до третия етап от обявената процедура - изслушване.

Това са Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров. Не са допуснати другите двама - Жени Гаджалова и Светослав Костов.

Изслушванията ще се проведат на 25 октомври – Милен Митев и Митко Димитров, и на 26 октомври – Иво Тодоров. Самият избор ще бъде на 27 октомври, съобщи БНР.

До обявяването на конкурса се стигна след оставката на Андон Балтаков. СЕМ прие оставката му и избра Милен Митев за временно изпълняващ длъжността генерален директор.

Милен Митев е дългогодишен служител на общественото радио. Той е юрист, бил е част от програмните групи, които работят по промените на законите. Започва работа в БНР през 2009 като юрисконсулт. Има опит в областта на закрилата на авторски права, обществените поръчки, медийно, трудово и административно право. 

Митко Димитров е журналист, PR и университетски преподавател, с над 18 години професионален стаж. Работил е в БНР, като последователно е заемал длъжностите редактор, водещ, продуцент на новините на Радио "София", директор на Радио "София" и и.д. програмен директор на БНР.

Иво Тодоров е дългогодишен водещ и бивш програмен директор на БНР. Близо 8 години е бил част от сутрешния блок – първоначално "Добър ден", а после "Нашият ден". 

Костов бе генерален директор на радиото, но бе предсрочно освободен с решение на СЕМ след скандала със спирането на  програма “Хоризонт” за близо пет часа, а прокуратутата започна проверка за натиск в БНР (с неясен все още резултат). Формално той отговаря на критериите за заемане на длъжността, но от СЕМ са отрязали кандидатурата с мотива загубено доверие и липса на лидерски качества, научи Клуб Z. ВАС се произнесе окончателно за грубо ръководно нарушение при делото по обжалването на освобождаването му и няма как да го допуснем отново до поста, коментираха неофициално от СЕМ.

Гаджалова пък е представила същата концепция за управление като тази през 2019 г. Дори бюджетните разчети били същите, само 2020 г. била сменена на 2021 г.

Не се изключвала възможността Костов да жали отказа.