Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намалените бюджети на обществените медии и на самия медиен регулатор. На днешното заседание оттам за пореден път напомниха, че е необходима реформа във финансирането на обществените медии.

Преди дни стана известно, че с последното постановление на правителството бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева. Общественото радио първо бе лишено с 450 000 лв., а после от още 338 000 лв. в рамките на два месеца.

В същото време кабинетът одобри трансфер към Българската национална телевизия от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2 750 000 лева. 

Генералният директор на БНР Андон Балтаков писа писмо до президента и бъдещия служебен кабинет за спиране на решението. Той вече предупреди, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване. Намекна, че са възможни и съкращения на щатове. 

Позицията на Балтаков бе подкрепена и от Общественият съвет на БНР, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер.

В неделя Томислав Дончев, който изпълнява длъжността министър-председател, пое ангажимент в предаването „Политически некоректно“ на БНР да даде яснота за решението на кабинета в оставка два пъти да намали субсидията на общественото радио. 

Жотева е преизбрана за шеф на СЕМ

С четири гласа „за“ и един „въздържал се“ Съветът за електронни медии отново избра Бетина Жотева за свой председател. Мандатът ѝ е една година. Преди година тя пое поста от София Владимирова. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.