Емисиите на въглероден диоксид в световен мащаб ще спаднат с едва 40% от планираната нулева нетна стойност за 2050 г., обяви Международната агенция по енергетика (MAE), като призова лидерите да използват предстоящата конференция за климата Cop26, за да изпратят "безпогрешен сигнал" и да предприемат конкретни политически мерки, предаде "Гардиън".

В ежегодната "Световна енергийна перспектива" експертите съобщават, че за да се постигнат нулеви емисии на въглероден диоксид, трябва да бъдат инвестирани до 4 трилиона долара само през следващото десетилетие.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол сподели пред "Гардиън", че големите икономики, възстановяващи се от COVID-19, пропускат възможността да стимулират инвестициите в чиста енергия.

"Свидетели сме на неустойчиво възстановяване от пандемията", каза той, посочвайки части от доклада, които показват, че потреблението на въглища нараства, допринасяйки за второто по големина увеличение на емисиите на въглероден диоксид в историята.

Бирол призова развиващите се икономики да поемат по-строги ангажименти за намаляване на въглеродните емисии. Но посочи, че това не може да се случи, без лидерите на по-богатите държави да предприемат стъпки по отключване на потока от пари към развиващите се икономики, като приложат натиск върху частните инвеститори.

"Бих искал да видя световните лидери... как се събират и дават политическо послание на света, че сме решени да имаме бъдеще с чиста енергия. Те трябва да кажат: "Ние решихме, ако инвестирате в традиционни източници на енергия, замърсяващи източници на енергия, рискувате да загубите парите си. Ако инвестирате в чиста енергия, ще постигнете добри печалби."

Според данните на МАЕ 70 процента от въпросните 4 трилиона долара, необходими за достигане на нулева нетна стойност, трябва да се влеят в развиващите се пазари и икономики.

Бирол обяви, че лидерите на богатите държави биха могли да задължат организации като Световната банка и Международния валутен фонд да дадат приоритет на проекти за чиста енергия в бедните страни, които да подействат като катализатор за частния капитал.

Предупреждението на МАЕ идва, докато ЕС и Обединеното кралство се борят с високите цени на газа, които заплашват да увеличат разходите за потребителите през зимата, да затворят фабрики и да нарушат веригите за доставка.

Кризата подчерта опасността от залагането на изкопаемите горива, които подлежат на колебания в цените. Тя също демонстрира, че регионът все още разчита в голяма степен на газ, докато възобновяемите енергийни източници не могат напълно да задоволят енергийните потребности.

МАЕ заяви, че ценовият спад е дал "предварително предупреждение" за риска от прекалено бавния преход към възобновяеми източници. Бирол осъди като "неточни и подвеждащи" твърденията, че кризата с цените на енергията е била частично предизвикана от усилията за осъществяване на прехода.

"Ще видим, че в света на чистата енергия шоковете, идващи от удвояването на цените на петрола и газа, ще бъдат много по-малко усетени от потребителите", каза той.

Въпреки предупрежденията МАЕ посочва, че голяма част от допълнителните инвестиции, необходими за постигане на целта, могат да бъдат направени сравнително лесно. Повече от 40 на сто от необходимото намаляване на емисиите би могло да се форсира чрез мерки, които се "изплащат сами", подчертава организацията МАЕ и посочва добри практики като инсталирането на вятърни генератори или слънчеви панели на места, където те вече са евтини и ефективни.