Софийската адвокатска колегия е поредният орган, който ще се занимае с Петър Илиев - два пъти предложен за министър, а според слуховете харесан и за премиер от партия ИТН. Новината съобщава "Сега" в отговор на тяхно запитване до САК.

Както Клуб Z писа, от книга на Петър Илиев мистериозно изчезнаха цели 80-ина страници, след като установихме, че те напълно съвпадат с труда на известна юристка - доц. Наталия Киселова.

Първата версия на неговия труд - със страниците "копи-пейст" пък мистериозно изчезна и това доведе дори до комични ситуации - съдии да пращат своето копие на университета - за улеснение.

Етичната комисия на СУ направи проучване, то излезе със становище, че Илиев е плагиатствал, и без да дочака уволнението си, той сам напусна.

"В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета", гласи отговорът на адвокатурата до "Сега"

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение, припомня още изданието. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Иначе - друга любопитка е, че при самото му представяне в публичното пространство от ИТН написаха, че Петър Илиев е станал "адвокат на годината". Всъщност се касае за награди, наречени Благотворителен бал на юристите, и организирани от Нина Никол - бившата жена на Митю Крика.

Там кантората му "Илиев и партньори" е избрана за кантора на годината. А адвокат на годината е съвсем друг - Владимир Пенков.