Петър Илиев е напуснал Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" по свое желание. Информацията е потвърдена от СУ за Нова телевизия.

"Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини", написа самия Илиев в петък вечер в туитър.

После в друг туит добави: 

"Спокоен съм, защото изпълних мисията си и научих младите на най-важното - да вярват в сърцето си и да бъдат свободни и достойни хора!"

По-рано днес ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков каза, че случаят с плагиатството на преподавателя и правен съветник на ИТН не е приключил, проверката продължава.

Преди дни обаче Етичната комисия на университета излезе с категорична позиция, че Петър Илиев е преписал 80 страници в своята книга "Компетенцията на Народното събрание" от труда на друг преподавател Наталия Киселова.

След становището на комисията от "Има такъв народ", начело с лидера Слави Трифонов, се разграничиха от Илиев, когото преди това бранеха самоотвержено.

Самият Илиев тогава реагира като направи паралели с "1984" на Оруел и обяви, че "слуховете за уволнението ми са силно преувеличени".