Националният ни отбор победи Северна Ирландия с 2:1 в мач за престиж от световните квалификации, игран на стадион "Васил Левски".

Селекцията ни стигна до обрат. Конър Уошингтън откри в 38-ата минута. България направи бърз обрат след почивката - с попадения на Тодор Неделев в 53-тата и 63-тата.

Така отборът ни си осигури третото място в група С. Остава един мач до края на надпреварата - гостуване на Швейцария идния месец. България няма шансове за спори за второто място със своите 8 точки от седем мача.

С изключения на Литва, всички останали са с по 6 двубоя. Италия и Швейцария все още спорят за първото място - имат по 14 т. Северна Ирландия е с 5. Островитяните не могат да ни изместят заради по-лоши показатели в преките мачове (0:0 и 1:2). Прибалтийците са с 3 т. - от победата над нашите онзи ден.

Победата все пак е добър край на изпълнен с много футболни емоции ден, в който имаше конгрес на БФС и резултатът от него най-малкото е спорен и противоречив.

Тимът ни показа за пореден път, че също е доста противоречив - заради изключително слабия мач във Вилнюс и доста посредственото първо полувреме тази вечер на почти празния ст. "Васил Левски".

За отбелязване е, че треньорът Ясен Петров заложи на две двойки близнаци, а това не се случва често в световния футбол - братята Петко и Андреа Христови бяха в центъра на защитата, а Борислав и Радослав Цоневи - в средата на терена.

Вратарят Иван Караджов обаче бе човекът, който се оказа в центъра на събитията, поне за България и поне в първите 45 минути. Джордан Томпсън го тества още в 7-ата минута.

В 17-ата стражът на "Арда" със завиден рефлекс извади удар на юношата на "Манчестър Юнайтед" Пади Макнеър, който стреля отблизо с глава. От корнера с гола се размина и Конър Уошингтън, спрян от Караджов.

България имаше ситуация, при която Кирил Десподов бе изведен отляво, но не се възползва, затвори си ъгъла и бе блокиран.

В 36-ата ирландците поведоха с добавка на Уошингтън след поредна намеса на Караджов. Първоночално голът не бе зачетен заради вдигнат флаг за засада, но ВАР прецени, че такава няма - 1:0 за гостите.

Селекцията на Ясен Петров не успя да реагира до края на полувремето, но го направи след почивката. В 53-тата Неделев върна надеждите за положителна развръзка с добър удар, до който се стигна след рикошет. Заслугата основно е на Илиан Илиев-младши, появил се като смяна. Халфът изигра огромна роля за обрата.

Десет минути по-късно асът на "Ботев" (Пловдив) заби още един "пирон", този път асистиран от Ивайло Чочев - 2:1. До края мачът се доиграваше, гостите не показаха класа дори за равенство, а българите не изпуснаха контрола.

В друг мач от групата Швейцария победи Литва с 4:0.