Футболното джудже Литва удари България с 3:1 в световна квалификация във Вилнюс. Миналия месец националите ни записаха две поредни победи за първи път от дълго време - над Литва и Грузия (в контрола) в София. Преди това стигнахме и до 1:1 с Италия.

Днес обаче се върнахме към реалността, а в такива двубои се вижда, че и България е футболно джудже и няма право да гледа на тимове като Литва с високомерие. До днес прибалтийците нямаха актив в група С - това е първата им победа.

Тимът ни бе надигран и смазан физически. Отстъпваше във всичко, най-вече в амбицията. Можеше да поведе, но пропусна дузпа. След това единствената добра проява бе голът на Кирил Десподов от свободен удар за 1:1. 

В 10-ата минута домакините направиха голям пропуск - Лаукжемис стреля в аут от отлична позиция. Малко след това добра възможност имаше Тодор Неделев.

В 13-ата съдията отсъди дузпа за България за нарушение срещу Петко Христов при изпълнение на корнер. Решението на рефера Евгений Ярановски от Украйна бе потвърдено с ВАР.

Димитър Илиев обаче изпълни много слабо - той отправи анемичен удар вдясно на вратаря Шеткус, който спаси с лекота.

Четири минути по-късно нашите сбъркаха в защита, домакините откраднаха топката и откриха резултата с контра - разписа се много активният през целия двубой Ласицкас.

Нататък Литва контролираше двубоя. В 38-ата Кирил Десподов получи шанс да изравни, но вратарят отрази шута му. 

Все по-уверени, литовците започнаха отлично второто полувреме. В две ситуации те се разминаха с втори гол, който още тогава можеше да реши всичко. Играта на нашите никак не вървеше.

Ясен Петров направи смени - Илиан Илиев-младши и Ивайло Чочев замениха игралите доста слабо (и с жълти картони) вътрешни полузащитници Петър Витанов и Кристиян Малинов. Това помогна поне за някакво стабилизиране - само за няколко минути обаче.

В 63-тата България получи свободен удар пред наказателното поле и Кирил Десподов успя да се възползва с един от специалитетите си - 1:1.

Тимът на Ясен Петров обаче продължи да играе хаотично. А съперникът - все така агресивно и мощно. И по-опасните атаки продължиха да са към Мартин Луков. В 80-ата Климавичус стреля с глава след свободен удар и нацели напречната греда. Късмет за България. Новите смени не помогнаха.

В 82-ата логичното се случи - Фьодор Черних опъна мрежата с бомбен удар, а попадението бе изработено от Ласицкас, оставен непокрит между двамата ни централни бранители при поредното центриране.

В 84-ата всичко свърши - Черних бе точен и с глава - 3:1. При този гол се видя превъзходството на литовците и във въздуха. И тоталната немощ на нашите в защита.

България е на четвърто място с пет точки, колкото има и Северна Ирландия (два мача по-малко). Литва е с 3 т. Италия води с 14 т., а Швейцария е с 8 т. Тази вечер отборът от алпийската страна приема ирландците. Във вторник селекцията ни посреща Северна Ирландия от 21:45 часа.

За следващия месец остава последният мач - гостуване на Швейцария.