Севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи преглед на мощни ракети, разработени за нанасянето на ядрени удари срещу континенталната част на Съединени щати, и обеща да създаде "непобедима армия", която да се справи със, според него, постоянните прояви на враждебност от страна на САЩ, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Очевидно в продължаващ опит да вбие клин между Вашингтон и Сеул, Ким също така използва своята реч вчера по време рядко изложение на военна техника, за да подчертае, че военната мощ на Севера не е насочена срещу Юга и че не бива да има още една война, която да изправи корейците едни срещу други.

"Съединените щати често сигнализират, че не са враждебно настроени срещу нашата държава, но няма реални доказателства, които да ни накарат да вярваме, че те не са враждебно настроени", казал севернокорейският лидер, цитиран от държавната информационна агенция КЦТА. Той добавил, че "САЩ продължават да създават напрежение в региона с грешните си преценки и действия".

Ким нарекъл Съединените щати "източник на нестабилност" на Корейския полуостров и казал, че най-важната цел на Северна Корея е да бъде "непобедима във военен план", така че никой да не посмее да я предизвика.

Според представители на южнокорейските власти изложението, което, според КЦТА, е било по повод падналата се в неделя 76-а годишнина на управляващата Корейска трудова партия, е било първото по рода си, откакто Ким пое властта в края на 2011 г. На севернокорейски снимки се вижда как държавният лидер, облечен в тъмен костюм, преминава по червен килим, от двете страни на който са наредени големи ракети, монтирани на камиони, преминава покрай ракетна система за залпов огън и гледа преминаване на изтребители, летящи във формация.

На изложението са били показани редица новоразработени оръжия, включително междуконтинентални балистични ракети, които, според специалисти, Северна Корея вече е изпитала или е показала по време на военни паради през последните години.

Ян Ук, военен експерт, който преподава в Ханамския университет в Южна Корея, заяви, че оръжията от снимките включват, както изглежда, нова междуконтинентална балистична ракета, която Северна Корея показа на военен парад миналата година, но, по думите му, все още не е преминала през тестови изпитания. Тази ракета, монтирана върху пускова машина с 11 оси по време на парада, е смятана за най-голямата междуконтинентална балистична ракета на Севера досега.

Сред другите оръжия, които били показани, са междуконтинентална балистична ракета, която Северна Корея тества през 2017 г., балистични ракети, които може да бъдат изстреляни от подводници или влакове, ракети с малък обсег на твърдо гориво и хиперзвукова ракета в процес на разработка, която бе изстреляна пробно за първи път миналия месец, каза И Чон-гьон, експерт по ракетите в южнокорейския Институт за научна и технологична политика.

"По същество Северна Корея иска да изпрати следното съобщение: "Ще продължим да разработваме нови оръжия и да се въоръжаваме с ядрена сила, така че недейте да ни налагате санкции (в тези сфери), тъй като не сме съгласни с двойните стандарти", каза Ян.

Министерството на отбраната в Сеул заяви, че южнокорейските и американските разузнавателни служби анализират показаните севернокорейски оръжия, но не даде подробности.

През последните седмици Северна Корея изпраща смесени сигнали към съперниците си, като пак започна да тества ракети след шестмесечно прекъсване, но предложи разговори със Южна Корея при определени условия.

В своето изказване на изложението Ким обвинил Южна Корея в лицемерие, защото тя критикува разработването на оръжия от Северна Корея и ги нарича провокации, а сама харчи значителни суми за повишаване на собствения си военен потенциал. Въпреки това той уверил, че Южна Корея не е на прицела на неговите въоръжени сили.

"Пак казвам, че Южна Корея не е страната, срещу която нашите въоръжени сили трябва да се сражават", казал Ким. "Наистина не засилваме нашите отбранителни способности заради Южна Корея. Не бива да повтаряме ужасната история на използване на сила от сънародници един срещу друг", допълнил той.

Според някои експерти Северна Корея се опитва да използва желанието на Южна Корея за подобряване на връзките, за да й оказва натиск да убеди Съединените щати да смекчат изтощителните икономически санкции срещу Севера и да направят други отстъпки.

Северна Корея отдавна се стреми да подобри своите отношения със САЩ, защото иска да облекчи санкционното си бреме и по-добра среда на сигурност, за да се съсредоточи върху съживяването на своята западаща икономика. Дипломацията с високи залози между двете страни се разпадна в началото на 2019 г., след като американците отхвърлиха севернокорейските призиви за широкообхватно облекчаване на санкциите в замяна на стъпки за частично разоръжаване.

В последно време Съединените щати на няколко пъти предложиха да проведат преговори със Северна Корея "навсякъде и по всяко време" без предварителни условия. Ким нарече предложението "хитър опит" за прикриване на враждебността на САЩ към Северна Корея. Той иска Вашингтон първо да смекчи санкциите или да прекрати редовните си военни учения със Сеул, преди преговорите да бъдат възобновени.

Въпреки неотдавнашните ракетни тестове Ким все още спазва самоналожения през 2018 г. мораториум върху изпитанията на ракети с голям обсег, които са директно насочени срещу континенталната част на Съединените щати - знак, че той все още иска да запази възможността за бъдещи разговори с Вашингтон.

През 2017 г. Северна Корея проведе три изпитания на междуконтинентални балистични ракети и заяви, че е придобила способността да атакува континенталната част на САЩ с ядрени ракети. Експертът И постави под въпрос това твърдение на Севера и каза, че трябва да бъдат проведени още полетни тестове, за да се докаже, че са преодолени последните останали технологични препятствия, като предпазването на бойната глава от екстремната топлина и налягане след повторното й влизане в земната атмосфера.

БТА