Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, даде да се разбере, че разчита на приемственост във външната политика и няма да настоява за ратификация на Истанбулската конвенция или за признаване на гей браковете. Това стана по време на негова визита в централата на СДС, където получи пълна и безусловна подкрепа от партията за кандидатурата си.

“Ние сме закрепили на конституционно ниво, че бракът е между мъж и жена. Ако ще променяме конституцията с тежко мнозинство, най-напред трябва да се замислим за нещата, които наистина са ни важни”, каза в отговор на журналистически въпрос проф. Герджиков. 

Проф. Герджиков се обяви за пълна приемственост във външната политика, особено по адрес на Република Северна Македония.

 

По повод Истанбулската конвенция той припомни, че има решение на Конституционния съд, че тя е противоконституционна.

Той заяви още, че Конституцията трябва да се спазва и по повод конституционното дело около декларацията на бившия служебен министър Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско. 

По отношения на Република Северна Македония той заяви, че външната политика трябва да е постоянна независимо кой е президент.

"Да покажем на нашите западни съседи, че ги подкрепяме, но очакваме те да изпълняват договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Да не се подклажда омраза към съседа, а да си говорим приятелски”, заяви Герджиков.

Попитан притеснява ли се от номинацията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за президент, проф. Герджиков заяви, че нито една номинация не го притеснява, а на първи тур ще се види кой каква подкрепа има. По-важното е гражданите да могат по време на кампанията сами да преценят кой е кандидатът, който да ги представлява, добави ректорът на Софийския университет.

Пред СДС той представи и ръководителя на предизборния си щаб - Димитър Танев, бивш главен секретар на Министерството на образованието и науката при Даниел Вълчев и бивш депутат от Движение “България на гражданите”.

"Нормално е хора с демократично мислене, които гледат на запад, да подкрепят проф. Герджиков. Твърдите ядра ги имат, трябва да получат повече периферия, за разлика от другия кандидат, който по-скоро има периферия, но няма твърди ядра”, каза Румен Христов от СДС, водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23-и многомандатен район в София.