“Най-големият проблем в правителствата на ГЕРБ беше липсата на диалогичност. Само преди година и половина го казах ясно. Когато има диалог, не допускаш грешки. Когато няма диалог, ставаш самоуверен и допускаш грешки.”

Това заяви независимият кандидат-президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, в интервю за предаването “Лице в лице” по БТВ.

Той сподели, че негови колеги от университета и от синдикатите в образованието го убеждавали, че трябва да стане кандидат за президент. “Накрая Красимир Вълчев явно е занесъл тази новина в ГЕРБ и те ми предложиха своята подкрепа”, каза той.

Герджиков каза, че е учредител е на “Новото време”, никога не е имал нищо общо с НДСВ и с ДПС.

“Веднъж съм виждал Ахмед Доган в живота си, и то беше от 10 метра. Не познавам Пеевски и Карадайъ”, каза Герджиков.

“Основният проблем на Радев бе, че бе твърде рязък, и смесваше това, което прави като президент, с личното му отношение към хора и партии. Президентът трябва да работи с всички”, не спести критики кандидатът и към Румен Радев.

Проблемите на страната според кандидата за президент Анастас Герджиков са в сферите образование, здравеопазване, социална политика, а евроатлантическата ни ориентация не е изпълнена със съдържание.

Той допълни, че е опасно да се увеличават правомощията на президента. Според него партиите трябва да намерят начин да работят помежду си и да излъчат правителство.

“Имам идея как би изглеждало едно негово служебно правителство – начело юрист, за да подготви изборите”, заяви Герджиков.


А по отношение на съдебната реформа той каза:

“Отвън получихме поредица от сигнали, че няма върховенство на закона. Всички трябва да ни е срам. Главният прокурор е спорна фигура, но ние трябва да променим правилата, които да не допускат издигането на фигури, които нямат качества, и правила, които да предвиждат отзоваване.”