Конституционният съд (КС) отхвърли като неоснователно искането на Кирил Петков да бъде изслушан по делото за указа на президента Румен Радев за назначаването му за министър в първия служебен кабинет. 

Не се приема и предложението да бъде изслушано становище на експерт по международно публично право. Юристи вече коментираха, че е обидно за членовете на Конституционния съд да им се предлага да изслушват юрист-специалист, при условие че в състава му влизат едни от най-авторитетните светила на правната наука у нас.

"Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител в хипотезата на чл. 26, на действащ конституционен съдия в случая на чл. 25, ал. 2, както и на действащ президент и вицепрезидент в случая на чл. 23, ал. 4, изречение второ. Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал.1 ЗКС заседанията на Конституционния съд се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените. В случая, отчитайки характера на  производството по чл. 149, ал. 1, т. 2, за разлика от това по чл. 72, ал. 2, във вр. с чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията, решението на съда по настоящото дело няма да се отрази на актуалния статус на Кирил Петков Петков предвид обстоятелството, че към настоящия момент той не притежава длъжностно или служебно качество, произтичащо от частично оспорения указ на президента на Република България. 

Предвид тези съображения искането на Кирил Петков Петков се явява неоснователно и следва да бъде оставено без уважение, като на това основание се явяват недопустими и останалите му искания за допълнителни процесуални действия  за събиране на други доказателства”, аргументира се Конституционният съд.

С днешното си определение КС приема доказателствата по делото - едно от тях е удостоверението от канадското правителство, че от 20 август т.г. Кирил Петков няма да е неин гражданин. То има потвърждение от дирекция „Консулски отношения“, сектор „Заверки и легализация“ към Министерството на външните работи на Република България на автентичността на положения подпис и печат на посолство на Канада в Букурещ и с приложени официални преводи на български език. 

Прието е и доказателство, представляващо копие от  заявление по образец до компетентните служби в Канада за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков с дата 21.04.2021 г. на английски език, придружено от превод на български език.

Междувременно становище по делото внесе деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев. В него той отхвърля тезата, застъпена от президента, че делото в КС е останало без предмет и трябва да бъде прекратено. 

Припомняме, че казусът с гражданството бе подет от "Има такъв народ", а от ГЕРБ го продължиха, като поискаха от КС да се произнесе дали назначаването на Петков в първото служебно правителстно на Стефан Янев не противоречи на закона. Според българското законодателство министри нямат право да бъдат лица с двойно гражданство. Все още обаче решение на КС няма и въпросът остана висящ. А той е важен заради актовете на Петков като министър. Ако бъде доказано, че той е действал в условия на разрив със законодателството, има опасност неговите подписи да бъдат обжалвани пред съда и да станат невалидни.