Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като се очаква през цялата настояща седмица пред прозорците на властта да протестират служители на фирмите от сектор "Пътища", то другата седмица такава демонстрация ще направят и членовете на бизнес организациите у нас. Те обаче ще протестират срещу липсата на подкрепа от страна на държавата в условията на безпрецедентна енергийна криза и изключително високите цени на тока. 

Това обяви днес пред Нова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. ой заяви, че настояват за незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката.

"Протестът не е политически, а икономически. Тези надвзети средства за електроенергия се събират на две места и е много лесно да бъдат възстановени на хората. Ние настояваме това да стане час по-скоро, а не да се отлага като неясна перспектива, защото предприятията просто няма да стигнат дотам да си получат парите през декември или януари”, посочи Велев.

Припомняме, че кабинетът обяви подкрепа от 15 до 30 лв. за мегаватчас, но само за фирмите, които не са си избрали доставчик на ток и ползват такъв от последна инстанция. За да има помощ за всички, ще трябва да има актуализация на бюджета, смятат представителите на правителството. 

Фактически пари за подкрепа има, заради свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, които в условия на високи цени генерират огромни обороти. Те обаче трябва да бъдат разписани в бюджета, за да бъдат раздавани. Смята се, че ако такава актуализация бъде направена, то ще се предложат по около 50 лв. за изразходен мегаватчас. 

Парламент обаче може да има най-рано през декември, а бизнесът не е съгласен да чака до тогава, защото практически енергоемките производства изнемогват и в момента. 

"Търсим решение, казали сме, че трябва да се търсят компенсиращи мерки, но всичко това зависи от бюджета. Без функциониращ парламент, промени трудно могат да се правят. Търсят се решения -Министерството на енергетиката работи и по нови правила, които да олекотят ситуацията", заяви днес вицепремиерът Атанас Пеканов. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.