След като се очаква през цялата настояща седмица пред прозорците на властта да протестират служители на фирмите от сектор "Пътища", то другата седмица такава демонстрация ще направят и членовете на бизнес организациите у нас. Те обаче ще протестират срещу липсата на подкрепа от страна на държавата в условията на безпрецедентна енергийна криза и изключително високите цени на тока. 

Това обяви днес пред Нова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. ой заяви, че настояват за незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката.

"Протестът не е политически, а икономически. Тези надвзети средства за електроенергия се събират на две места и е много лесно да бъдат възстановени на хората. Ние настояваме това да стане час по-скоро, а не да се отлага като неясна перспектива, защото предприятията просто няма да стигнат дотам да си получат парите през декември или януари”, посочи Велев.

Припомняме, че кабинетът обяви подкрепа от 15 до 30 лв. за мегаватчас, но само за фирмите, които не са си избрали доставчик на ток и ползват такъв от последна инстанция. За да има помощ за всички, ще трябва да има актуализация на бюджета, смятат представителите на правителството. 

Фактически пари за подкрепа има, заради свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, които в условия на високи цени генерират огромни обороти. Те обаче трябва да бъдат разписани в бюджета, за да бъдат раздавани. Смята се, че ако такава актуализация бъде направена, то ще се предложат по около 50 лв. за изразходен мегаватчас. 

Парламент обаче може да има най-рано през декември, а бизнесът не е съгласен да чака до тогава, защото практически енергоемките производства изнемогват и в момента. 

"Търсим решение, казали сме, че трябва да се търсят компенсиращи мерки, но всичко това зависи от бюджета. Без функциониращ парламент, промени трудно могат да се правят. Търсят се решения -Министерството на енергетиката работи и по нови правила, които да олекотят ситуацията", заяви днес вицепремиерът Атанас Пеканов.