Цената на електрическата енергия се намалява между 15 и 30 лева за мегават за малките и средни фирми, които все още не са избрали доставчик на ток на свободния пазар и автоматично го получават от доставчик на последна инстанция. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи нейният председател Иван Иванов на брифинг с енергийния министър Андрей Живков.

Целта е да се понижи цената, а фирмите да бъдат стимулирани да изберат доставчик на ток от свободния пазар на по-ниска цена от тази, която плащат в момента. 

“Засега мярката ще се прилага за 3 месеца. Причината - европейското законодателство предвижда цената на доставчик от последна инстанция да е най-висока, т.е. да има дисциплиниращ ефект и фирмите да не са на такъв доставчик повече от 1-2 месеца. Затова не може да е по-дълъг периодът. Сега ще проведем национална разяснителна кампания, за да може фирмите да изберат свой търговец на ток”, каза Иван Иванов.

Министърът на енергетиката Андрей Живков припомни, че от 1 юли малките и средни фирми излязоха на свободния пазар, но не са се възползвали от него.

“Голяма част от фирмите не са си намерили доставчик и са отишли автоматично на доставчик на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара. Целта ни е да насочим реални мерки към тях - от 1 юли на пазара са излезли 624 000 фирми, от тях 256 000 са на доставчик от последна инстанция или 41 на сто”, каза министър Андрей Живков.

Енергийният министър припомни, че до момента държавата се е опитала да облекчи цената и за големите компании чрез предлагане на дългосрочни продукти от АЕЦ, като по този начин са продадени над 300 мегавата на над 30 фирми. Според Живков това частично е туширало повишаването на цените.

Иван Иванов от КЕВР обяви, че разработват и последващи мерки чрез промени в наредбата за лицензиране и преглед на правилата за търговия с електрическа енергия. 

Само от 27 юли до 8 август на тази година осреднената цена на българската енергийна борса достигна до 330 лв. на мегаватчас, а в отделни моменти - и до над 450 лв. за мегаватчас. В същото време в Европа цените бяха между 100- 150 евро в максималните си варианти. 

Според изчисленията на бизнеса общата загуба за работодателите е за над 53 млн. лв. само за тези 10 дни.