Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили. Та вече функционира.

Създадена е по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП Андрей Новаков като мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа, съобщава БНР. Платформата доброволна, безплатна и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС.

„Всички сме свикнали с историите на хора, които дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти - често струващи повече отколкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50 процента от колите.

Един от начините, по който хората сами започнаха да се справят с този проблем, е, когато отиват в официалните дилърства на марката и по един или друг начин се опитват да разберат, ако колата идва от Италия в сервиза, на колко километра е била в Италия", каза Новаков.

Той предлага тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

„Това означава, че ако си харесам кола на „Горубляне“ и ми я продадат на 120 хиляди километра и успея да разбера, че е внесена от Австрия миналата година и в Австрия е минала преглед на 300 хиляди километра, това означава, че ме лъжат“, посочи Новаков.

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

„Това е така, защото според някои държави показанията на километропоказателя са чувствителна лична информация. Готов съм да споря с всеки, който да ми обясни това - защо колко показва километражът е чувствителна лична информация, при положение че не знаеш на кого е била тази кола, нито къде са изминати тези километри", допълни Андрей Новаков.

Евродепутатът коментира, че единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила.

„На първо време, тъй като според някои държави това е чувствителна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ. Ще направя предложение тази информация да бъде достъпна на телефоните на хората, така че още в автокъщата, когато оглеждаш колата, да можеш да провериш колко километра е минала“, казва Новаков.

Пред Нова тв собственик на столична автокъща коментира, че дори това е закъсняла идея. "Технологиите се развиват много бързо и след няколко години няма да има техническа възможност да се превърта километражът на колите", заявява той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.