Над 100 хиляди души излязоха на протест в Полша в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана, след като в четвъртък полският Конституционен съд постанови, че части от европейското право са несъвместими с Конституцията. Това предизвика опасения, че Полша може да напусне блока.

Политици от ЕС обявиха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния стълб, на който се крепи Съюза.

В петък полският премиер Матеуш Моравецки от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) увери, че страната му иска да остане част от блока.

Днес обаче в над 100 града в Полша, както и на няколко места в чужбина, бяха проведени демонстрации в подкрепа на членството в ЕС.

Между 80 и 100 хиляди души се събраха само в столицата Варшава. Те развяваха полски и европейски знамена, скандирайки: "Оставаме!" и "Брекзит не може да се случи тук!".

Политиката на ПиС застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди лидерът на основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП). Лидерът й Доналд Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, говори пред множеството, събрало се пред Кралския замък във Варшава.

"Знаем защо те искат да напуснат (ЕС) - за да могат да нарушават демократичните правила безнаказано", каза Туск.

Сред ораторите на демонстрациите в редица полски градове имаше опозиционни политици, активисти и хора на изкуството.

При излъчването на репортажа за демонстрациите на държавната телевизия, обвинявана от критици, че обслужва правителството, отдолу бе написано:

"Протест срещу полската Конституция".

Десните популистки правителства в Полша и Унгария са във все по-обтегнати отношения с Европейската комисия заради въпроси, вариращи от правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация до независимостта на съдебната система, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия все още не е извършила оценка на решението на полския Конституционен съд и засега няма какво да добави.

Така отговори на журналистически въпрос говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Попитан дали съдебното решение може да доведе до задействането на член 7 от оговора за футкционирането на Европейския съюз (ДФЕС), той припомни, че в момента има течаща процедура по него срещу Полша. Няма да има нова процедура, а само ще бъде допълнена настоящата.

А за да бъде задействан срещу Полша механизмът, обвързващ върховенството на закона в една страна с получаването на европейски фондове, когато са заплашени бюджетът или финансовите интереси на ЕС, уточни друг говорител – Балаж Уйвари.

Отделно Комисията следи дали Полша изпълнява решението на Съда на европейския съюз (СЕС) да плаща глоба от 500 000 евро на ден. Мярката бе наложена през септември поради отказа на властите във Варшава да затворят въглищната мина „Туров“.