Полша иска да е суверенна държава, иска Европейският съюз да спре да се меси във вътрешните й работи, но не иска да напуска ЕС, заяви днес лидерът на полската управляваща партия Ярослав Качински, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма да има Полекзит (. . .) За нас бъдещето на Полша несъмнено е в Европейския съюз", изтъкна Качински, който е е лидер на партията "Право и справедливост", цитиран от полската информационна агенция ПАП.

Качински заяви това, след като високопоставени представители на "Право и справедливост" намекнаха, че е възможно Полша да излезе от ЕС на фона на противопоставянето между Варшава и Брюксел във връзка с полската съдебна реформа.

"Правосъдните въпроси си остават изключителна компетентност на държавите членки и не може да бъдат обект на намеса, каквато има сега", каза още Качински.

"Ние искаме да бъдем в ЕС, но да си останем суверенна държава. По много радикален начин се нарушава принципът за равенство на държавите", изтъкна Качински, според когото най-силните членове на ЕС, като Германия например, превръщат обединението в свой инструмент.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща днес да не отслабва битките с Полша и Унгария за демократичните стандарти, заплашвайки да предприеме допълнителни правни мерки и да блокира фондове, предаде Ройтерс.

Европейският съюз от години води спорове с евроскептичните, националистически лидери на Унгария и Полша заради тяхната рестриктивна позиция към миграцията, дискриминацията на жените и ЛГБТ-общността, както и налагането на по-строг държавен контрол върху медиите, съдебната система, НПО и академичните среди, отбеляза агенцията.

Подобни стъпки подкопават системата за контрол и баланс на властите и нарушават основни идеали на Европейския съюз, коментира Ройтерс.

"Тези ценности сега са записани в нашите европейски договори. Всички сме се подписали под тях, когато станахме част от този Съюз като свободни и суверенни държави", каза Фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на Съюза".

ЕК поиска миналата седмица от Съда на ЕС да глоби Полша заради част от съдебната реформа, извършена от управляващата партия, която беше обявена за несъответстваща на европейското право от Съда в Люксембург.

"Диалогът не е цел сам по себе си, а трябва да води до резултати", каза Фон дер Лайен и добави: "Предприемаме двойнствен подход на диалог и решителни действия. Това е, което направихме миналата седмица. И това е, което ще продължим да правим".

Осемнайсет от страните членки на ЕС, без Полша и Унгария, вече са получили одобрение за техните национални планове за възстановяване от пандемията, даващи достъп до допълнителни милиарди евро в подкрепа на икономическия растеж.

Фон дер Лайен каза, че Унгария трябва да направи повече в борбата с корупцията.

"Искаме да видим тези стъпки в националните планове за възстановяване, иначе не можем да ги одобрим", каза председателката на ЕК.

"Ще направим всичко по силите си, за да защитим бюджета на ЕС", допълни Фон дер Лайен.