Лекари в щата Тенеси, САЩ, които създават или разпространяват дезинформация за COVID-19, могат да бъдат наказани с временно или постоянно отнемане на лекарските права, гласи нова политика на местния лекарски борд, съобщи WRBCTV.com.

"Разпространяването на неточна информация за ваксините за COVID-19 противоречи на отговорността на лекарската професия и заплашва да подкопае допълнително общественото доверие в тях и да постави пациентите в риск", мотивират се членовете на борда.

Подобно на България, и в САЩ малка група медицински лица е сред най-големите разпространители на дезинформация за ваксините. Повечето регулатори на медиците в страната обаче още не са дефинирали политика за справяне с проблема, с който медицинските власти не са се сблъсквали от повече от век.

Както е обичайно в САЩ, очаква се и регулатори в други щати да последват примера на Тенеси. Това е щатът с най-малко ваксинирани в САЩ - 46.3% от населението, при средно 56,8% в страната и над 60% в няколко щата. 

До момента Българският лекарски съюз не е взел никакви мерки за дезинформацията, разпространяване от лекари у нас, въпреки многото призиви на медици да промени правилата си, за да има възможност за това. Същевременно медии с национален ефир продължават да канят често известни дезинформатори от гилдията.